Hot News
Rosstat: Peste 20 de ani, speranța de viață a rușilor va fi de 84,5 ani
11/01
Daily Mail: Comportamentul lui Putin în Ciukotka a provocat furie în Occident
11/01

Premierul Slovaciei: Strategia Occidentului nu funcționează în Ucraina

Robert Fico/ Foto: t.me/warfakes

Strategia folosită de țările occidentale în Ucraina nu funcționează, s-a dovedit un eșec, scrie premierul Slovaciei, Robert Fico, într-un comentariu pentru ziarul slovac Pravda, relatează agenția TASS.

„Mai simplu spus, strategia Occidentului nu funcționează în Ucraina”, a subliniat șeful Guvernului slovac. Ea s-a dovedit ”un eșec absolut”, a adăugat el.

„Chiar de la începutul conflictului din Ucraina, am respins viziunea în alb și negru a Occidentului, viziune dorită de Washingtonul sau Bruxelles. Războiul din Ucraina își are rădăcinile în 2014, cauzele lui se trag atât din evoluția scenei politice ucrainene, cât și din atitudinea ei față de cetățenii de naționalitate rusă. Și, din influența totală a Statelor Unite asupra a tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în Ucraina după 2014”, a scris Fico.

În opinia premierului slovac, acțiunile întreprinse de Federația Rusă în Ucraina după 24 februarie 2022 au fost folosite de Occident cu scopul de a „pune Rusia în genunchi”. Pentru realizarea acestui obiectiv, autoritățile de la Kiev primesc arme și miliarde de dolari.

„Șocant este cum a greșit în repetate rânduri Occidentul în evaluarea situației din Rusia”, menționează Fico, subliniind că Moscova controlează în totalitate noile regiuni. „Economia rusă și moneda rusă nu s-au prăbușit, sancțiunile împotriva Rusiei cresc autosuficiența acestei țări imense, giganții energetici ruși raportează livrări record (de materii prime) în China și India”, a scris șeful Guvernului slovac.

Includerea Slovaciei printre statele neprietenoase

„Nu fac parte dintre politicienii slovaci care se bucură că Rusia este transformată în Slovacia în dușman mortal, și nu-mi place deloc că, din această cauză, în Rusia ne-au calificat ca stat neprietenos”, a adăugat Fico.

În opinia lui, Ucraina nu este capabilă să ducă o contraofensivă. „Poziția președintelui ucrainean (Volodimir Zelenski) s-a clătinat, în timp ce președintele (Vladimir Putin) își consolidează și sporește sprijinul politic”, a scris Fico.

„Nu îmi voi permite, desigur, să afirm că Rusia nu simte impactul consecințelor negative ale deciziei luate în februarie 2022 de a folosi forța militară în Ucraina, dar în nici un caz în așa măsură încât să o distrugă, așa cum au prezis planificatorii occidentali”, a precizat șeful guvernului Slovaciei.

Armistiţiu

Fico anticipează că Occidentul va continua, o vreme, să mai trimită, fără vreun rezultat, arme și bani în Ucrain și consideră că, „din punct de vedere politic, este imposibil” ca autorii strategiei împotriva Rusiei să accepte că este greșită.

„Peste doi-trei ani ne vom afla tot acolo unde suntem azi. Probabil doar Uniunea Europeană va pierde 50 de miliarde de euro, iar miile de soldați morți vor umple cimitirele din Ucraina. Din păcate, bunul simț nu învinge, chiar dacă ne îndeamnă să declarăm de îndată un armistițiu și să ne așezăm la masa negocierilor”, a continuat Fico. Potrivit spuselor sale, odată cu trecerea timpului, Rusia nu va face decât să-și consolideze poziția pentru negocieri de reglementare a conflictului din Ucraina.

Premierul slovac a precizat că Federația Rusă are nevoie de garanții de securitate, iar Uniunea Europeană și Rusia au nevoie una de cealaltă. „Ca șef al guvernului Slovaciei, nu voi semăna vrajbă față de nicio țară. Doresc o standardizarea treptată a relațiilor dintre statele membre UE și Rusia”, a scris Fico. Bratislava, a spus el, intenționează să ajute Ucraina să obțină aderarea la UE dacă îndeplinește condițiile prevăzute în acest sens.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Să resimți distrugerea unei lumi înseamnă să o vezi pentru prima oară. Moștenitori ai unei ordini pe care nu noi am construit-o, asistăm acum la un declin pe care nu l-am prevăzut. […] Dacă vedem istoria așa cum e ea, ne vedem locul în cadrul ei, vedem ce am putea schimba și ce am putea să facem mai bine. Stopăm călătoria noastră nechibzuită de la inevitabilitate la eternitate și ieșim de pe drumul spre nelibertate. Începem o politică a responsabilității. Să iei parte la crearea acesteia înseamnă să privești lumea încă o dată.” (Timothy Snyder – ,,Drumul spre nelibertate”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875050