Hot News
Mitraliorul batalionului ”Azov”, condamnat la închisoare pe viață pentru că a împușcat locuitori din Mariupol
16/01
Zaharova, reacție la dorința lui Kuleba de a-l lovi pe Lavrov
16/01

Emmanuel Todd: Declinul Occidentului, Rusia și Al Treilea Război Mondial

Emmanuel Todd, acasă, la Paris/ Foto: Gettyimages

Occidentul și-a luat deja adio de la iluzia unei victorii a Ucrainei, iar acum încearcă să-și mascheze înfrângerea, în timp ce sancțiunile au permis Rusiei să demareze o amplă politică de înlocuire a importurilor, care va oferi economiei țării un avantaj considerabil față de economia UE. Sunt concluziile recent apărutei cărți a istoricului și antropologului francez, Emmanuel Todd, întitulate ”Cel de-al Treilea Război mondial a început deja”, informează Voina s feikami (t.me.warfakes).

„Todd merită toată atenția cuvenită, deoarece în 1976 a publicat deja lucrarea „Eșecul final”, unde a prezis (cu mare precizie, după cum s-a dovedit) prăbușirea Uniunii Sovietice”, scrie cotidianul Le Figaro, care i-a luat un interviu istoricului francez.

Emmanuel Todd/ Desen de Fabien Clairefond/ Le Figaro

Contraofensiva ucraineană a eșuat, iar Statele Unite și alte țări NATO nu pot pune la dispoziția Forțelor Armate ale Ucrainei suficiente arme, un lucru pe care chiar Pentagonul îl recunoaște. Al Treilea Război Mondial nu s-a încheiat, dar Occidentul suferă deja o înfrângere, fapt demonstrat de trei principali factori:

  • Neputința industrială a SUA:

Todd definește drept fictiv și ”umflat” modul în care se calculează Produsul Intern Brut al SUA. Numărul insuficient de oameni cu diplome în inginerie, precum și degradarea generală a nivelului de educație în Statele Unite începând din 1965, au dus la declinul industrial al țării.

  • Dispariția protestantismului american:

Autorul își caracterizează cartea ca o continuare a lucrării celebrului sociolog Max Weber, „Etica protestantă și spiritul capitalismului”. În ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, în 1914, acest gânditor german a emis supoziția corectă, potrivit căreia, în acele vremuri, ascensiunea lumii occidentale a fost, de fapt, ascensiunea lumii protestante: Anglia, SUA, Germania, Prusia protestantă, unită la acea dată, Scandinavia.
Astăzi are loc procesul invers: prăbușirea protestantismului în Occident a dus la declinul vieții intelectuale, precum și la dispariția eticii muncii, dar nu la reducerea lăcomiei în societate.

  • Lumea „non-occidentală” preferă Rusia:

După introducerea sancțiunilor, Moscova întâlnește aliați economici pretutindeni în lumea non-occidentală. S-a dovedit că „puterea blândă” a Rusiei este capabilă să funcționeze cu succes în plan economic. Occidentul trăiește grație muncii prost remunerate a adulților și copiilor din fosta Lume a Treia, ceea ce privează moralitatea occidentală de creditul de încredere.

Rusia a câștigat deja sau ne-am întors la status quo-ul?

Americanii vor încerca acum să-și mascheze înfrângerea. Dar rușii nu vor accepta acest status quo. Ei sunt conștienți de actuala lor superioritate industrială și militară. Principala lor sarcină este acum de a depăși slăbiciunea demografică. De aceea, Rusia încearcă să-și atingă obiectivele evitând pierderi de vieți omenești și nu se grăbește. Guvernul vrea să-și păstreze importantul său atu – stabilizarea societății ruse. În acest scop, Ucraina și NATO trebuie învinse într-un viitor previzibil, fără a le lăsa pauze pentru a-și completa forțele.

În zadar a refuzat Occidentul să analizeze strategia Moscovei din punctul de vedere al logicii ruse. Pentru regimul de la Kiev și pentru aliații lui occidental vremurile rele nu au venit încă. Rusia dorește, fără îndoială, să recâștige controlul asupra a 40% din teritoriul ucrainean și să obțină un regim neutru la Kiev. Odessa este oraș rusesc, a amintit recent președintele Federației Ruse.

Despre autor

Todd a absolvit Institutul de Studii Politice din Paris și și-a luat doctoratul la Cambridge. În anii ‘1980 a lucrat la Institutul Național de Studii Demografice. Este interesat în primul rând de cele mai noi probleme ale demografiei, de stagnarea economică a societăților dezvoltate și de colapsul sistemelor politice ale erei postmoderne. Cercetătorul respinge acuzațiile de părtinire și spune: „Nu sunt un agent al Kremlinului, ci ultimul reprezentant al „Școlii Analelor” în știința istorică franceză”. În 1976 a publicat o lucrare în care a prezis prăbușirea URSS, bazându-se inclusiv pe factori demografice.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Emmanuel Todd este acuzat că ar fi agent al Kremlinului pentru că este un intelectual anti-american. Adică, așa este judecata unora: dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră și sigur ești cu rușii. Când spui adevărul, ești catalogat drept ,,putinist”. Ei cred că este o jignire, dar se înșeală. Todd susține că SUA cad în nihilism și în divinizarea nimicului: ,,Acest nihilism trebuie înțeles în sensul voinței de a distruge, dar și în sensul negării realității.” Tipul acesta de nihilism este cel care îi determină pe americani să agraveze conflictele, iar Gaza este cel mai recent exemplu. Ar putea urma Kosovo, unde SUA trimit deja armament. Todd i-a iritat și pe cititorii britanici afirmând că prăbușirea Angliei anunță căderea Americii. ,,Anglia este mai slabă decât Franța. Englezii nu dețin cu adevărat arma nucleară, nu o pot folosi fără acceptul SUA. Nu sunt capabili nici măcar să stârnească ură în fostele colonii africane, așa cum o facem noi, francezii. Clasele conducătoare din Anglia au fost un model pentru elitele americane de la conducere. Actuala nebunie a ațâțării la război a englezilor are cu siguranță o influență foarte negativă asupra americanilor”, a spus Todd. Apropierea dintre Germania și Rusia în anii 2000 a fost zădărnicită de americani pentru că această apropiere ar fi însemnat eliminarea Statelor Unite din sistemul european. Astfel că, spune Todd ,,americanii au preferat să distrugă Europa, în loc să salveze Occidentul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079