Hot News
S-au răsucit: Mass-media occidentale nu cred posibilă o victorie a Kievului
05/02
Kremlinul, despre declarațiile Occidentului referitoare la un atac al Rusiei
05/02

Economia a devenit cea mai populară specialitate în Universitățile din Moscova

Vladimir Efimov/ Foto: Primăria Moscovei

Anul trecut, 179.500 de tineri specialiști și-au terminat cu succes studiile în diferitele universități de pe raza Capitalei. Potrivit viceprimarului Moscovei pentru politică economică, Vladimir Efimov, printre absolvenți, cele mai populare specialități sunt economia și jurisprudența. Locul trei este ocupat de pedagogie, care a detronat de pe această poziție sectorul IT, scrie Argumentî i faktî.

Potrivit viceprimarului, anul trecut au primit diplome în domeniul ”Economie și management” un număr de 51.200 de persoane, iar 27.100 în specialitatea „Jurisprudență”. Viitorii economiști și avocați reprezintă peste 44% din totalul absolvenților. Totuși, în ultimii cinci ani, popularitatea acestor specialități a scăzut cu 9%.

„Pe piața muncii a Capitalei, crește cererea pentru alte profesii, fapt ce influențează alegerea de către tineri a direcțiilor de studii. Pe locul trei la popularitate se află Educația și Științele Pedagogice. În ultimii ani, am observat că revine interesul tinerilor pentru această profesie, iar anul trecut aproape 10.000 de oameni au primit astfel de diplome”, a subliniat el.

Vladimir Efimov a mai adăugat că cele mai populare specialități au devenit, de asemenea: „Inginerie informatică și informatică”, „Psihologie”. Studii universitare de acest profil au fost absolvite de 9.500, respectiv 6.700 de persoane.

Faptul că tendințele de pe piața muncii suferă modificări este confirmat și de statisticile privind admiterea la universități. În ultimii cinci ani, a crescut numărul celor care vor să învețe științe aplicate. Subliniem că profesiile pe care tinerii le aleg astăzi, în urmă cu doar câțiva ani îi interesau prea puțin.

Departamentul de Politică Economică și Dezvoltare a orașului Moscova a anunțat că 16.300 de persoane au intrat anul trecut la specialitatea psihologie. Adică de 2,7 ori mai mult decât în 2018. Numărul studenților din anul I care au optat pentru „Informatică și tehică de calcul” a crescut de 2,2 ori, până la 25.900. Jurnalismul și publicitatea nu sunt mai puțin căutate astăzi. În urmă cu cinci ani, numărul celor care au absolvit la aceste specialități era cu 65% mai mic. În schimb, cererea pentru „Filosofie, Etică și Studii Religioase” a scăzut cu aproape 4% din 2018.

Numărul total studenților din anul I a crescut, în ultimii cinci ani, cu 48,5% și a ajuns la aproape 300.000.

Concursurile cu cei mai mulți înscriși au fost, anul trecut, la următoarele facultăți: „Matematică și mecanică”, „Tehnologii informaționale” și „Științe politice”. Au fost cam 13 de candidați pentru un loc. Ceva mai puțin, doar 12 pe un loc au fost la „Studii literare”. La „Jurisprudență”, „Psihologie”, „Artă”, pragul de trecere a fost de trei ori mai mic, de circa patru persoane pe un loc.

Ponderea locurilor bugetare în universitățile din Moscova a fost de 31% în 2023. Cel mai mare număr de studenți ai celor mai mari specialități studiază gratuit la facultățile de petrol și gaze și geologie – aproximativ 70%, precum și la mecanică și matematică – mai mult de 60%. Cea mai mare pondere a locurilor cu plată este la specialitățile „Economie” și „Drept” – 89,5%, respectiv 88,5%, precum și la specialitatea „Media și Publicitate” – 89,2%.

În universitățile capitalei intră nu doar băieți și fete din alte regiuni ale țării noastre, ci și tineri din străinătate. Aproximativ 7% dintre studenții din universitățile din Moscova sunt străini. Cel mai mare număr de cetățeni din alte țări studiază pentru a deveni farmaciști, doctori și teologi. Aproape fiecare al cincilea student care a intrat la oricare dintre aceste domenii a venit să studieze la Moscova din străinătate.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Tinerii trebuie să se orienteze spre specializările care sunt cerute pe piață, dar și spre cele pentru care au înclinație. Important este să fii bun în domeniul pe care l-ai ales, indiferent dacă că ai urmat studii superioare sau nu. Învățământul în Rusia este unul de foarte bună calitate, este practicat la nivel înalt. Un lucru demn de admirat este că învățământul superior rusesc a renunțat la sistemul Bologna, care este o mare prostie. Eu cred că este o mare șansă și un real câștig pentru tinerii străini care vor să studieze în universitățile din Rusia. Ambasada Federației Ruse la București mereu postează pentru tineri invitații de a studia în Moscova sau Sankt Petersburg. Nu poți rata așa ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048