Hot News
Convocare transnistreană: Ar putea nerecunoscuta republică să ceară ajutorul Moscovei?
26/02
De ce a creat Putin districte militare la Moscova și Sankt Petersburg?
27/02

Peskov: Închiderea de către Danemarca a cazului privind exploziile de la Nord Stream, o decizie absurdă

Foto: chervonec-001.livejournal.com

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a calificat ca aproape absurdă decizia Danemarcei de a închide ancheta legată de aruncarea în aer a conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, pentru că nu ar exista, chipurile, suficiente motive pentru a deschide un dosar penal, relatează Vedomosti.

Adresându-se presei, Peskov a declarat că este clar că ancheta a dus la acuzații împotriva aliaților apropiați. Peskov a subliniat că există recunoașterea faptului că a avut lco un act deliberat de sabotaj, dar a constatat absența unor progrese suplimentare. El a amintit că, pe durata anchetei, au avut loc mai multe scurgeri de informații, s-au aflat anumite detalii, ceea ce a făcut ca situația să devină suficient de clară.

„În etapele inițiale ale acestei anchete, am contactat partea daneză în repetate rânduri, cerând informații despre cele întâmplate. Am fost refuzați, nu am putut participa la nicio acțiune de investigație, la anchetă. Nici acum nu putem primi vreo informație. Dar situația în acest caz este atât de evidentă încât se poate exprima absolut uimire și nimic altceva”, a spus secretarul de presă.

Întrebat despre o posibilă cooperare cu Germania după ce Suedia a închis ancheta și a transferat cazul Germaniei, Peskov a răspuns că autoritățile de la Kremlin vor monitoriza evoluția lucrurilor. „Cu siguranță vom folosi toate oportunitățile pentru a obține informații. Dar situația este deocamdată destul de paradoxală”, a subliniat el.

Danemarca a încetat să mai investigheze exploziile la Nord Stream pe 26 februarie. „Ancheta a condus autoritățile la concluzia că gazoductele au fost sabotate în mod deliberat. Dar, potrivit [poliției], nu există suficiente motive pentru a iniția o procedură penală în Danemarca”, a declarat poliția daneză într-un comunicat.

La începutul lunii februarie, procuratura suedeză a anunțat încetarea anchetei pentru sabotarea conductelor Nord Stream. Potrivit instituției, ancheta a ajuns în stadiul în care autoritățile au o înțelegere clară a incidentului și nu a fost identificat nimic care să indice implicarea Suediei sau cetățenilor suedezi în atac.

Ancheta va fi continuată de Parchetul Republicii Federale Germania, a anunțat acesta pe 6 februarie. „Nu sunt furnizate informații suplimentare în acest moment”, a menționat organul de supraveghere.

Pe 26 septembrie 2022, gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 care traversează Marea Baltică au fost avariate în urma unei diversiuni. Doar una dintre liniile Nord Stream 2 a supraviețuit, dar nu este folosită pentru aprovizionarea cu gaze, întrucât Germania nu a permis punerea în funcțiune a conductei după finalizarea acesteia.

Kremlinul a cerut în repetate rânduri o anchetă independentă și să i se permită Rusiei să participe. Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că Rusia este pregătită să furnizeze gaz prin firul rămas intact al conductei Nord Stream 2, dar Germania se opune acestui lucru. Potrivit liderului rus, Berlinul este ghidat nu de interesele naționale, ci de interesele Occidentului colectiv.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Autoritățile din Danemarca au primit ordine de la Washington. Decizia lor nu mă miră, doar îmi face silă. Totuși, e bine că n-au declarat că acele gazoducte s-au autosabotat singure. I-aș fi considerat și idioți, nu numai lingăi. Suferă de sindromul struțului prost. Cazul va fi închis definitiv, vinovații jubilează. Am mai spus că Rusia nu are ce să aștepte de la acești lideri americani și occidentali satanizați. Au un singur obiectiv: Rusia. Creierul lor e setat pe distrugerea Rusiei. Atâta ură n-am văzut în viața mea! Și pentru ce? Rusia nu le-a făcut nimic rău ca să merite asemenea ostilități din partea lor. Părinții noștri au trăit dramatic, chiar tragic. Însă acești nemernici de azi trăiesc scârbos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091