Hot News
Rusia și China intenționează să trimită o instalație nucleară pe Lună
06/03
Alegerile prezidențiale din Rusia
07/03

MAE ungar i-a refuzat lui Zelenski o întrevedere cu Orban

Peter Szijjártó/ Foto: RIA Novosti

O întrevedere a premierului Ungariei, Viktor Orban, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va avea loc până când regimul de la Kiev nu va restitui drepturile minorităților naționale din Transcarpatia, a anunțat șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjártó, într-o conferință de presă difuzată pe retele sociale, relatează RIA Novosti.

„Până când Ucraina nu va adopta legi care să restabilească drepturile comunității naționale maghiare, nu pot fi îndeplinite condiții pentru o întâlnire la nivel înalt”, a precizat ministrul de Externe al Ungariei.

Potrivit spuselor sale, la întrevederea de la Ujgorod, de la sfârșitul lunii ianuarie, el le-a precizat ministrului ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba și șefului Biroului lui Zelenski, Andrei Ermak, care este poziția oficială a autorităților de la Budapesta în această chestiune.

„Le-am dat un document care conține 11 puncte, cu ce decizii trebuie să adopte partea ucraineană pentru ca această situație să se meargă înainte. Nu cerem nimic extraordinar, doar restituirea drepturilor de care au beneficiat maghiarii din Transcarpatia. Din păcate, trebuie să declar că documentul primit ca răspuns (….) nu contiține un progres în acest domeniu”, a subliniat ministrul ungar.

După negocierile de la Ujgorod, Kuleba a anunțat că Ungaria și Ucraina vor crea o comisie comună, care va evalua problemele ce trebuie rezolvate și că, în decurs de zece zile, va prezenta rezultatele guvernelor celor două țări.

La rândul său, Szijjártó a precizat că documentul cu cele 11 puncte include, printre altele, restabilirea statutului legal al școlilor minorităților naționale, posibilitatea de a susține examenele de absolvire în limba maghiară și folosirea nelimitată a limbii maghiare în învățământul superior, cultură, în instituțiile guvernamentale și în viață publică.

Cu toate acestea, ministrul ungar și-a exprimat speranța că pe viitor autoritățile de la Kiev vor renunța la pozițiile lor dogmatice. El a mai precizat că Budapesta va trimite un răspuns oficial în cursul zilei de mâine.

Zelenski l-a invitat pe Orban în Ucraina în aprilie 2022. În martie 2023, Szijjártó a vorbit despre pregătirea vizitei premierului. În decembrie, cei doi demnitari s-au intersectat la Buenos Aires cu prilejul ceremoniei de inaugurare a președintelui argentinian Javier Miley, dar Orban a declarat ulterior că nu poate fi numită o întâlnire, deoarece el și Zelenski au stat împreună doar pe balcon și au schimbat câteva vorbe.

În februarie anul trecut, Consiliul Europei a decis să sesizeze Comisia de la Veneția în legătură cu situația maghiarilor din Ucraina. Prin urmare, instituția a publicat, în iunie, o rezoluție în care preciza că o serie de proiecte de lege ale Radei Supreme, inclusiv Legea minorităților naționale, ridică semne serioase de îngrijorare din punctul de vedere al nerespectării Convenției privind drepturile omului. Avocații Comisiei au cerut Kievului să corecteze textul.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Felicitări! Ungaria demonstrează că nu-și trădează propria istorie și nici poporul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098