Hot News
Parisul a făcut din ploșnițe „arma Rusiei”
08/03
Ucraina a început să fie definită drept „cimitir de tancuri”
09/03

Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful Găgăuziei

Vladimir Putin și Evghenia Guțul/ Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu șeful Găgăuziei, Evgenia Guțul, în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a anunțat secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Guţul, aceasta a discutat cu liderul rus despre situaţia politică din Moldova.

„Am informat <…> în legătură că acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pentru poziția noastră civică și pentru loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne anulează pas cu pas prerogativele, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară”, a menționat politicianul.

După cum a subliniat Guțul, Putin și-a exprimat disponibilitatea de a susține Găgăuzia și poporul ei în apărarea drepturilor lor legale.

La scurt timp, postului de televiziune Jurnal TV, a anunțat că Parchetul Republicii Moldova strânge materiale pentru deschiderea unui dosar penal împotriva șefului autonomiei găgăuze, Evgheni Guțul. Presiunea asupra politicianului s-a intensificat după întrevederea cu președintele Rusiei, precizează, la rândul ei, agenția URA.ru.

„Procurorii se află în faza finală de strângere a probelor într-un dosar împotriva liderului Găgăuziei, Evghenia Guţul, care va fi predat, curând, tribunalului”, a anunțat Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Muntean, într-un interviu pentru televiziunea Jurnal TV, din Chişinău. Declarația a fost făcută după ce gazda emisiunii a relatat că Guțul a scris, pe canalul său de Telegram, despre întâlnirea cu liderul rus.

Situația din Găgăuzia

În primăvara anului trecut, în Găgăuzia au avut loc alegeri pentru șefia regiunii, iar Guțul, candidat din partidul ȘOR, a câștigat. În iunie, Chișinău a declarat neconstituțională această organizație politică, acuzată, printre altele, de colaborare cu Rusia. Președintele Maia Sandu nu a semnat nici acum decretul privind confirmarea lui Guțul ca membru al Guvernului, deși așa cere legislația țării. De atunci, Chișinăul a început să pună presiune economică asupra regiunii.

Iar, în timp ce Chișinăul vrea în UE, Găgăuzia, care este o autonomie în sudul Republicii Moldova, se pronunță, prin tradiție, de apropierea de Rusia. La referendumul din februarie 2014 organizat în această regiune pentru stabilirea vectorului politicii externe a țării. Peste 98% dintre participanți au fost în favoarea integrării republicii în Uniunea Vamală (în cadrul CSI).

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Maia Sandu, zisă și Abramburica, cred că și-o caută cu lumânarea. Timpul ei la conducerea Moldovei se apropie de sfârșit. Cine crede că o sprijină? Zelenski, Soroș, Ursula? E naivă rău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076