Hot News
Maslenița, sărbătorită la Moscova prin 29 de târguri festive
12/03
Ministerul Apărării: Încercare zădărnicită a forțelor ucrainene de a pătrunde în regiunile Kursk și Belgorod
12/03

Trimiterea de trupe în Ucraina. Stoltenberg: Membrii NATO trebuie să demonstreze o abordare comună

Jens Stoltenberg/ Foto: Global Look Press

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat din nou că țările Alianței nu intenționează să-și trimită trupele în Ucraina. Comentând afirmația președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind posibila trimitere de militari în Ucraina, Stoltenberg a precizat că astfel de decizii trebuie luate de țările NATO numai după consultări comune, relatează Kommersant.

„NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, NATO nu este parte la conflict, la fel cum nu sunt nici aliați NATO”, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru Reuters. El a subliniat că, chiar dacă unele țări NATO vor trimite trupe în Ucraina, acest lucru va afecta întreaga Alianță, deoarece membrii organizației sunt legați printr-un pact de apărare colectivă.

Întrebat dacă Emmanuel Macron a făcut o greșeală vorbind despre posibila desfășurare de trupe occidentale în Ucraina, Jens Stoltenberg a spus: „Consider că important este să ne consultăm și să avem o abordare comună a acestor subiecte importante, deoarece contează pentru noi toți. ” .

Stoltenberg a recunoscut adevărul despre un „atac” al Rusiei

Pe de altă parte, Stoltenberg a declarat că NATO nu vede nicio amenințare militară din partea Rusiei în privința țărilor membre ale Alianței.

„Nu vedem nicio amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa țărilor NATO”, a spus Jens Stoltenberg, la o conferință de presă organizată la Bruxelles cu prilejul arborării drapelului Suediei la sediul NATO, eveniment difuzat pe canalul de YouTube al Alianței. Secretarul general a precizat, totodată, că NATO trebuie să rămână în continuare pregătită pentru, chipurile, orice posibile amenințări, scrie, la rândul ei, agenția URA.ru.

Kommersant amintește că Jens Stoltenberg a fost unul dintre primii care au comentat vorbele președintelui francez că nu trebuie exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Pe 27 februarie, Stoltenberg a spus că sprijinul pe care aliații îl oferă Ucrainei este fără precedent, dar nu există planuri de a desfășura trupe de luptă NATO în această țară.

Ideea de a trimite trupe în Ucraina a fost respinsă de Marea Britanie, Ungaria, Germania, Italia, Slovacia, Cehia și Suedia. Susținând punctul de vedere al lui Macron, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că „prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neimaginat”. În același timp, ministerul polonez al Apărării a anunțat că nu există planuri de a trimite trupe în Ucraina. Potrivit ministrului lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, declarația lui Macron contribuie la „ștergerea liniilor roșii pe care Occidentul și le-a stabilit pentru sine” și acum este vremea lor.

Autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că Rusia nu va ataca țările NATO. Președintele Vladimir Putin a precizat că Rusia nu are de gând să desfășoare operațiuni militare cu Alianța după operațiunea specială din Ucraina. Cu toate acestea, pe acest fundal, liderii țărilor NATO anunță pregătiri pentru război cu Federația Rusă.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Legal, combatanți sub mandat NATO nu pot fi trimiși în Ucraina pentru că Ucraina nu este membră NATO. Dar cum legile nu se respectă de mult, declarația lui Stoltenberg mi se pare a fi apă de ploaie. Dacă nu este de acord cu intențiile lui Macron, atunci Stoltenberg ar putea, ca secretar general al NATO, să-l sancționeze pentru că acționează de capul lui și fără acordul tuturor membrilor alianței. Dar, cred că toți sunt o apă și-un pământ! Nu poți avea încredere în ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874980