Hot News
Putin: Trebuie reluat proiectul unui pod spre Sahalin
05/04
Guțul: Găgăuzia va ieși din componența Moldovei, dacă se unește cu România
06/04

Să arunci totul pe umerii Europei, o manevră pe placul SUA

Foto: Global Look Press/ Vzgliad

Europa nu vrea pace, iar tendința de poziționare a NATO în calitate de actor direct în confruntarea cu Moscova nu va face decât să crească, a declarat pentru publicația Vzgliad politologul german Alexander Rahr.

Comentariul vine în contextul informațiilor potrivit cărora Statele Unite ar putea transfera Alianței Nord-Atlantice rolul de coordonator al ajutorului militar destinat Ucrainei, asigurând astfel continuitate livrărilor pentru Forțele Armate ale Ucrainei în cazul în care Trump ajunge la putere.

„Este ceva care convine Washingtonului, deoarece o asemenea manevră îndepărtează Statele Unite de responsabilitate directă, minimizând riscurile unui război direct cu Rusia și plasând toate problemele inerente pe umerii europenilor”, a spus Rahr.

În același timp, este greu de crezut că țările Alianței vor fi încântate de o asemenea evoluție a evenimentelor, este de părere analistul german. ”Acum, de chestiunile legate de ajutorul militar se ocupă în principal britanicii și francezii. În unele cazuri, Parisul și Londra se sfătuiesc cu nemții. Moscovei îi va fi foarte greu să provoace o scindare în această troică a principalelor țări ale Alianței”, a estimat interlocutorul publicației Vzgliad.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Aceasta a fost mereu tactica Statelor Unite: a produs haos, apoi și-a luat tălpășița. SUA pune la înaintare NATO, deși tot ele se află în spatele acestei organizații. Problema Ucrainei nu mai este prioritară pentru că acum SUA se concentrează pe alte zone: Asia de Est și Orientul Mijlociu. Cât timp SUA au sponsorizat NATO și Ucraina, Europa nu a resimțit atât de puternic urmările conflictului. Așa cum spunea și John Mearsheimer, ,,Cheltuielile pentru apărare ale Europei și implicarea masivă a SUA au scutit NATO de o mulțime de probleme specifice unei alianțe.” Cred că din cauza imposibilității SUA de a sponsoriza mai multe fronturi, acum se aruncă pe umerii Europei tot greul. Cheltuielile țărilor membre NATO vor fi mult mai mari și deja au apărut divergențe între ele. De aceste tensiuni va trebui să profite Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135