Hot News
Nabiullina: Rusia a trecut aproape total la analogul intern al SWIFT
09/04
Beijingul a propus Moscovei să se unească împotriva ”dublei descurajări” din partea SUA
09/04

Cum a fost coordonat din Kiev atacul terorist de la Crocus

Foto: RIA Novosti

Persoanele acuzate de comiterea atacului terorist de la centrul comercial Crocus City Hall au declarat, în timpul interogatoriilor, că de coordonarea acțiunilor lor s-a ocupat un anume Saifullo din Kiev. Anchetatorii au deținut și până acum dovezi care indică implicarea Ucrainei în tragedia din suburbia Moscovei. Potrivit experților, Kievului îi va fi tot mai greu să nege ceea ce este evident, scrie publicația Vzgliad.

Cei acuzați de atacul terorist de la Crocus au dezvăluit numele coordonatorului lor. Imagini din timpul interogatoriului infractorilor au fost prezentate de postul de televiziune Pervîi kanal. Înregistrarea video surprinde momentul în care persoanele reținute anunță că indicații au primit din partea unui anume Saifullo din Kiev, care a promis fiecăruia câte un milion de ruble după ce ajung în Ucraina.

Se precizează că individul identificat s-a ocupat de recrutare, a stabilit ținta atacului și a sugerat de unde pot face rost de arme răufăcătorii. Potrivit datelor oferite de FSB postului de televiziune mai sus menționat, pentru teroriști fuseseră pregătite două coridoare de evadare de pe teritoriul Federației Ruse: lângă satele Ciukovska și Sopîci din regiunea ucraineană Sumî.

În acest scop, pe respectivele teritorii fusese efectuat, în prealabil, pe partea Ucrainei o operațiune de deminare. Acuzații s-au îndreptat spre locul indicat cu mașina, rulând cu o vizită de aproximativ 170 de km/oră. Potrivit unuia dintre infractori, planul era ca autoturismul să fie abandonat undeva nu departe de frontiera de stat, după care ar fi fost ajutați să părăsească țara. Răufăcătorii au fost reținuți când mai aveau de parcurs doar 141 de kilometri până pe teritoriul Ucrainei.

De remarcat este faptul că, pe acest fundal, MAE rus a atras atenția, într-o postare pe canalul său de pe rețeaua Telegram, că mass-media occidentale au primit instrucțiuni despre cum trebuie să scrie despre tragedia de la Crocus. În special, jurnaliștilor europeni și americani li s-a recomandat să ajute la consolidarea în conștientul opiniei publice a versiunii implicării ISIS. În plus, ei au fost sfătuiți să discrediteze rezultatele anchetei oficiale și să promoveze diverse teorii ale conspirației.

„S-a subliniat că este inadmisibil să fie manifestate compasiune și umanism față de poporul rus. Indicațiile categorice de a nu fi dezvăluită de mass-media adevărata amploare a tragediei conferă un cinism aparte încercărilor Occidentului de a abate atenția comunității mondiale de la adevărații organizatori și beneficiari ai acelui act: să nu fie menționat numărul victimelor atacului terorist, al copiilor morți, să nu se scrie despre demonstrația de reacții a oamenilor simpli la cele întâmplate”, a anunțat MAE rus.

La rândul său, într-o postare pe rețeaua X (fostă Twitter), vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a definit SUA, Franța, Marea Britanie și Germania drept complici în atacul terorist de la Crocus. „Ei bine, stimați lideri ai Statelor Unite și ai țărilor europene! Nu vă sunt suficiente declarațiile teroriștilor că li s-a promis câte un milion de ruble la Kiev și că ar fi trebuit să treacă printr-o gaură a graniței ruso-ucrainene? Atacul a fost ordonat de ISIS, nu-i așa?”, i-a întrebat, retoric, pe șefii statelor occidentale.

Vzgliad amintește că atacul din sala de concerte a centrului comercial Crocus, de lângă Moscova, a avut loc pe 22 martie înainte ca grupul Picnic să intre pe scenă. Un grup de teroriști înarmați cu arme automate au tras, mai întâi, în paznicii de la intrare, după care au început să-i omoare pe toți cei care le-au ieșit în cale. După aceea, criminalii au intrat direct în sală, unde au continuat să împuște oameni, iar ulterior au dat foc și au dispărut. În urma tragediei, 144 de persoane au murit și alte 695 au fost rănite.

Experții sunt de părere că țările occidentale nu sunt interesate să fie dezvăluit adevărul despre tragedia de la Crocus. Statele Unite și UE încearcă să creeze o imagine nevinovată a autorităților ucrainene, inclusiv pentru a-și ascunde propria implicare în atacurile teroriste organizate de Biroul lui Zelenski. Vor fi ignorate chiar și dovezile directe ale responsabilității Kievului.

„Prin natura lor, liderii occidentali sunt niște excroci. Sunt obișnuiți să mintă și să se eschiveze. Folosindu-se de dovezi false, Washingtonul și Bruxelles-ul construiesc pentru cetățenii lor o realitate informațională complet diferită, unde se simt confortabil. Tragedia de la Crocus a demonstrat încă o dată acest lucru”, a declarat senatorul Konstantin Dolgov. „Rusia desfășoară o anchetă minuțioasă a atacului terorist. Faptul că urmele criminalilor duc în Ucraina este dovedit de un întreg cumul de factori.

S-ar părea că mărturiile acuzaților înșiși potrivit cărora un anume Saifullo din Kiev i-a ajutat să-și coordoneze acțiunile și să-și planifice evadarea ar trebui să spulbere ultimele semne de întrebare chiar și în rândul celor care pun totul la îndoială”, a subliniat interlocutorul publicației Vzgliad. „Statele occidentale vor continua însă să scoată Ucraina basma curată. Nu au nevoie de tabloul real al evenimentelor. Sunt gata să îl înlocuiască cu o versiune extrem de exagerată de producție proprie, doar ca să corespundă intereselor lor. Nu trebuie uitat că, ocrotindu-i pe adevărații teroriști, Washingtonul încearcă, de asemenea, să-și ascundă propria implicare în crimele Biroului lui Zelenski”, a precizat senatorul Dolgov.

„În acest război informațional împotriva Rusiei, ei sunt gata să sacrifice orice principii. Cândva, țările occidentale apărau libertatea de exprimare. Dar acum? Presa americană primește instrucțiuni despre cum anume să relateze despre tragedia de la Crocus. În aceste condiții, nici nu poate fi vorba despre obiectivitatea publicațiilor locale”, este de părere politicianul.

„Din păcate, ne vom confrunta cu încercări de negare a evidentului încă foarte mult timp de acum înainte. Numai succesele noastre din zona operațiunii militare speciale vor putea reduce la tăcere Occidentul mincinos. Deocamdată însă, este important ca Rusia să-și vadă de treabă: să strângă mai multe dovezi despre atacul terorist, să refacă în totalitate tabloul celor întâmplate și să spună lumii adevărul despre cine stă în spatele acestei tragedii”, a precizat Dolgov.

Implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus nu lasă nicio îndoială, consideră, la rândul său, Rodion Miroșnik, ambasador special al MAE rus pentru crimele regimului de la Kiev. El a amintit de informațiile care dovedesc că regimul de la Kiev a avut cel puțin rolul de complice. „În primul rând, pentru fuga teroriștilor a fost creată o „fereastră”. În acest scop, militarii ucraineni au deminat partea lor de graniță, a precizat interlocutorul publicației Vzgliad.

„În al doilea rând, teroriștii erau așteptați la Kiev”, a adăugat Miroșnik, referindu-se la mărturia unuia dintre cei acuzați de comiterea atacului terorist, care a povestit despre contactele cu un bărbat pe nume Saifullo. ”Greu de crezut că o coordonare a luptătorilor ar fi fost posibilă fără știrea serviciilor speciale ucrainene, concentrate pe organizarea de acte teroriste”, a subliniat ambasadorul special al MAE rus.

Miroșnik nu exclude posibilitatea ca responsabilitatea pentru atacul de la Crocus să revină acelorași structuri ucrainene care, anterior, au avut legătură cu asasinarea personalităților politice, precum și a liderilor autorităților locale din Donbass și Novorossia. „Este de așteptat ca la Kiev să fie negată orice implicare. Dar serviciile noastre speciale continuă investigațiile, apar tot mai multe detalii, de aceea părții ucrainene îi va fi tot mai greu să nege evidentul”, a menționat vorbitorul. În același timp, în Occident, ei încearcă în mod deschis să manipuleze conștiința cetățenilor, a subliniat el. Ambasadorul special a explicat acest lucru prin dorința politicienilor europeni de a minimiza consecințele pentru ei înșiși în cazul în care vor fi identificați organizatorii, sponsorii și beneficiarii atacului terorist din Regiunea Moscova. „Tocmai de aceea mass-media occidentale au fost instruite să blocheze în fel și chip sentimentele umane față de victime și față de întregul popor rus supus acestui oribil act terorist”, a subliniat Miroșnik.

După toate probabilității, protectorii occidentali ai Ucrainei dețin deja informații veridice despre atacul terorist de la Crocus, a declarat Andrei Lugovoi, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție. „Firește, urmele tragediei ne conduc la Kiev. Înțelegând cum s-ar putea termina recunoașterea vinovăției de către Biroul lui Zelenski, Washingtonul și Bruxelles-ul încearcă din toate puterile să ascundă adevărul față de propriii lor cetățeni”, crede el.

„Amintesc faptul că în doi ani de conflict, serviciile de informații occidentale au ajutat GRU (Direcția Principală de Informații a Armatei) și SBU (Serviciul de Securitate) ale Ucrainei să comită atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei. În acest sens, nu trebuie să ne așteptăm că vor recunoaște vinovăția Ucrainei. Ei au sprijinit inamicul nostru și în niciun caz nu vor înceta să facă acest lucru”, a concluzionat Lugovoi.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Probabil că Saifullo nu este numele real al persoanei de contact, de altfel și ea un simplu pion. Cei care au fost prinși sunt doar niște mărunți executanți care, pentru bani, ar fi ucis pe oricine. Trebuie prinși și pedepsiți cei mari, care au ordonat și plătit moartea cetățenilor ruși. Ei pentru moartea rușilor au plătit. Rusia trebuie să-și facă singură dreptate! Familiile celor uciși și răniții așteaptă din partea autorităților ruse și pedepsirea coordonatorilor atentatului. Oricum, Ucraina și celelalte țări nu-și vor recunoaște vreodată implicarea în atentat. Însă ei sunt cunoscuți.

  2. oli spune:

    Pedepsirea asasinilor este necesara, de jos pana la cel mai inalt nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108