Hot News
Leopardul Briksik, mascota Jocurilor BRICS
12/04
Riabkov: Cu atacuri asupra Centralei de la Zaporojie, Kievul amenință securitatea Europei
12/04

Putin a fost de acord cu propunerea lui Lukașenko privind acordul de la Istanbul cu Ucraina

Președintele Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko/ Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost de acord cu propunerea omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, de a reveni la acordul cu Ucraina convenit la Istanbul, informează cotidianul Vedomosti, precizând că cei doi lideri au avut joi o întrevedere la Kremlin, unde liderul de la Minsk a lansat această inițiativă.

După cum susține președintele belorus, la negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul (martie 2022 – n.r.), părțile au înregistrat „progrese importante”. După aceea însă ”au venit, le-au arătat locul: haideți, luptați până la ultimul ucrainean”, este de părere Lukașenko, citat de biroul de presă al Kremlinului.

„Scoateți documentul pe care mi l-ați arătat la un moment dat și mi l-ați transmis, puneți-l pe masă și mergeți cu el mai departe”, a sugerat președintele belorus. „Da, și să lucrăm pe baza lui”, a fost de acord domnul Putin. Interlocutorul său a adăugat că pentru Ucraina aceasta este o poziție rezonabilă și acceptabilă, cu care, potrivit spuselor sale, Kievul a fost de acord.

În 2022, la Istanbul s-au desfășurat mai multe runde de negocieri ruso-ucrainene. Potrivit principalelor prevederi, Rusia a dorit obligația din partea Kievului de a fi un stat neutru care nu participă la blocurile militare, de a limita dimensiunea armatei sale și de a lăsa Crimeea sub controlul Rusiei.

În mai 2022, Ucraina a oprit negocierile de pace cu Rusia. În luna octombrie a aceluiași an, Volodimir Zelenski, a semnat un decret care exclude posibilitatea angajării de negocieri ulterioare cu președintele Rusiei, cât timp în această funcție se va afla Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin este de părere că Ucraina a refuzat să negocieze la indicația Statelor Unite.

Nu e nimic de discutat cu ei

Președintele Belarusului a mai spus în timpul întâlnirii că, dacă Elveția dorește să țină o conferință despre Ucraina fără Moscova și Minsk, atunci participanții săi nu pot decât să cadă de acord cu creșterea escaladării.

„Dacă vor să vorbească despre pacea în Ucraina în Elveția – asta numesc o conferință de pace – fără noi acolo – Dumnezeu să-i binecuvânteze. Poziția noastră este că ei pot conveni acolo doar cu privire la modul de intensificare a escaladării acestui conflict. Fără Rusia, care ar putea fi un procesul de pace? E imposibil”, a spus Lukașenko.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Elveția va organiza conferința pentru pace în Ucraina, pe 15 și 16 iunie. Peste 100 de șefi de stat au fost invitați să participe. Rusia nu a fost invitată, deși organizatorii spun că invitația a fost respinsă de partea rusă. Nu cred așa ceva. Întotdeauna Rusia a fost dispusă la negocieri, dar acestea au fost obstrucționate de anglo-americani și prin decretul idiot dat de Zelenski. Președintele Putin a declarat că: ,,Ei cred că nu avem de ce să fim acolo. Și, în același timp, spun că este imposibil să se rezolve ceva fără noi.” Fără participarea Rusiei, despre ce vor să discute, despre fotbal, femei, afaceri? Președinta Elveției, Viola Amheard, recunoaște că ,,nu va fi semnat planul de pace la această conferință.” Ea speră că va exista încă o conferință ulterior. Pot exista zeci de conferințe dacă partea principală implicată în conflict nu e prezentă. Le poate face un abonament tuturor celor care vor participa la prima conferință și să se întâlnească periodic pentru a discuta orice altceva în afară de pace. Vor mânca bine, vor bea bine, își vor face poze pe care le vor posta pe Facebook și își vor adăuga pe agenda de lucru încă o activitate de doi bani. Zelenski a invitat toți liderii planetei ,,care doresc ca agresiunea rusă să se termine cu o pace justă.” Zelenski poate invita și lideri din altă galaxie, să le cânte ceva la pian și apoi să cerșească bani și arme. Nici Washingtonul nu s-a hotărât încă dacă va participa. Poate nu a fost informat ce va conține meniul. Oricum, așa cum spunea Vladimir Putin, organizarea acestei conferințe fără Rusia ,,ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068