Hot News
Nu este războiul nostru: La Varșovia a avut loc un marș împotriva atragerii Poloniei în conflictul din Ucraina
01/05
În Ucraina au rămas doar trei școli unde se învață limba rusă
02/05

Presa: În Europa s-au furat masiv lucrări ale clasicilor ruși

Foto: RIA Novosti

Din bibliotecile Europei au fost furate aproape 200 de ediții rare de cărți ale clasicilor ruși, informează cotidianul The New York Times, citat de agenția RIA Novosti.

„Poliția investighează acum ampla serie coordonată de furturi de cărți rare rusești din secolul al XIX-lea din biblioteci aflate în întreaga Europa. Este vorba, în special, de primele ediții și cele timpurii ale operelor lui Pușkin”, se precizează în articol.

Această copie a primei ediții a unei cărți din 1822 a lui Aleksandr Pușkin a fost găsită la biblioteca Universității din Varșovia, în Polonia/ Foto: Agenția France-Presse — Getty Images

Potrivit datelor Europol, începând din 2022 au fost furate peste 170 de cărți în valoare de peste 2,6 milioane de dolari. Cel mai mult a avut de suferit Biblioteca Universității din Varșovia, de unde au dispărut 78 de exemplare.

Se precizează că prețul cărților variază de la câteva zeci la câteva sute de mii de dolari fiecare. În majoritatea cazurilor, originalele au fost înlocuite cu copii de o calitate excelentă, fiind imitate până și petele formate în timp pe paginile cărților, ceea ce demonstrează o operațiune complexă.

Experții subliniază că dispariția într-un timp relativ scurt, din mai multe țări, a unui număr atât de mare de cărți de același tip este un caz fără precedent. Furturile au obligat bibliotecile să ia măsuri sporite de securitate, iar pe dealeri să dea dovadă de vigilență sporită în ceea ce privește proveniența cărților rusești, menționează articolul din The New York Times.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă le-au furat înseamnă că știu cât sunt de valoroase. Probabil că sunt dintre aceia care pe față denigrează cultura rusă, dar cunoscându-i valoarea își însușesc diferite opere rusești. Pușkin este considerat început al tuturor începuturilor în literatura rusă și cel care a statornicit limba literară rusă în tiparele ei moderne. A lăsat o operă vastă, variată și de incontestabilă strălucire artistică. Nu e de mirare că foarte multe cărți dispărute din biblioteci poartă semnătura lui Pușkin. Anton Delvig scria în poezia lui ,,Despre Pușkin”:
    ,,El e Pușkin! Nici codrul nu-l poate ascunde,
    Îl trădează-a sa liră cu sunet aparte
    Și Apollo-n triumf va să-l poarte odată
    În Olimp, ca să-i dăruie lui nemurirea!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2856793