Hot News
Presa: În Europa s-au furat masiv lucrări ale clasicilor ruși
02/05
La Moscova a avut loc premiera filmului „O sută de ani de acum înainte”
02/05

În Ucraina au rămas doar trei școli unde se învață limba rusă

Foto: news.myseldon.com

Limba rusă ca disciplină separată este studiată doar în trei școli din Ucraina, scrie în raportul său ombudsmanul Taras Kremin, care se ocupă de protejarea limbilor în Ucraina, relatează agenția TASS.

„În 2022, comparativ cu anul anterior, numărul elevilor care învață limba rusă în instituțiile de învățământ general a scăzut de peste 100 de ori, de la 454.800, în septembrie 2021, la aproximativ 4.000 de persoane la 1 septembrie 2022. În 2023/2024, numărul școlarilor care studiază limba rusă ca disciplină separată s-a redus de încă cinci ori, la mai puțin de 1000 de oameni”, se arată în raportul publicat pe site-ul ombudsmanului.

Conform statisticii prezentate, numărul școlilor unde se învață limba rusă este de 3, numărul claselor de 45, iar numărul total al elevilor, de 768. Potrivit lui Kremin, „creșterea vertiginoasă a indicatorilor elevilor care studiază limba ucraineană în școli, observată în ultimii ani, a avut loc înainte de toate, din cauza scăderii indicatorilor corespunzători de învățare a limbii ruse”. În același timp, se spune în raport, procesul de derusificare a învățământului secundar general nu ar avea, chipuile, legătură cu modificarea cadrului legislativ de norme sau cu presiunea administrativă.

Anterior, s-a anunțat că o cincime dintre preșcolari nu înțeleg deloc limba ucraineană și doar 15% o folosesc în mod activ. Potrivit unui sondaj realizat în septembrie 2023 și comandat de misiunea consultativă a Uniunii Europene, 45% dintre ucraineni consideră că există discriminare lingvistică în țară. Conform ultimului recensământ efectuat în 2001, 14,273 milioane de cetățeni ai Ucrainei, sau 29,6% din populația țării, au indicat rusa drept limba maternă. Dintre aceștia, etnicii ruși reprezentau 56%.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Câtde ușor își uită unii rădăcinile… Să ia amine că poate în curând raportul se va inversa: doar în trei școli se va învăța limba ucraineană, iar în restul limba rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2856800