Hot News
În Crimeea, Occidentul a fost îndemnat să-l asculte pe politicianul lituanian Vaitkus
05/05
Zaharova a ridiculizat afirmația lui Zelenski despre Dumnezeu care are un ecuson ucrainean pe umăr
06/05

Au fost desecretizate confesiunile adjutantului lui Hitler despre rolul URSS în salvarea aliaților

Foto de arhivă/ RIA Novosti

Asaltul Armatei Roșii de la începutul anului 1945 a salvat trupele anglo-americane de ofensiva germană și le-a permis să intre fără prea mare dificultate în Germania, ceea ce a contribuit la înfrângerea definitivă a nazismului, a recunoscut, deja după război, fostul adjutant personal al lui Adolf Hitler, Otto Günsche într-o declarație adresată guvernului sovietic. O copie a documentului a fost publicată de Direcția regională FSB din Ivanovo, relatează RIA Novosti.

Împreună cu alți apropiați ai lui Hitler, Günsche a fost arestat în mai 1945 de agenția de contrainformații a armatei sovietice, SVERȘ, și dus la Moscova.

„Grandioasa ofensivă”

După ce în aprilie 1948, ziarul ”Pravda” a publicat declarația Sovinformburo „Falsificatorii istoriei” ca răspuns la pachetul de documente al Departamentului de Stat al SUA, Günsche a pregătit o declarație către guvernul sovietic, în care a indicat, în special, motivul pentru care a eșuat ofensiva lansată în 1944 de trupele germane în Ardeni împotriva aliaților britanici și americani.

Fostul adjutant al lui Hitler a subliniat că „succesul final al trupelor germane în Occident a fost împiedicat de ofensiva grandioasă întreprinsă de comandamentul rus pe toată lungimea frontului, de la Marea Baltică până la Carpați”.

Era vorba despre Ofensiva Vistula-Oder, care a început pe 12 ianuarie 1945 – cu opt zile înainte de data stabilită inițial. Acest lucru s-a făcut la solicitarea premierului britanic Winston Churchill.

Drept urmare, Germania, potrivit lui Günsche, a fost forțată să oprească ofensiva din Vest și să înceapă dislocarea de trupe pe Frontul de Est.

„Asaltul rușilor din Est a fost cauza încetării ofensivei germane în Vest, a lăsat în mare parte descoperit Frontul de Vest și a oferit trupelor anglo-americane posibilitatea de a invada Germania fără prea mare dificultate”, a scris el.

„Pentru a lupta mai repede”

În declarația lui, Günsche a mai menționat că în 1944, Hitler spera la o scindare între aliații anglo-americani și URSS, pentru a ajunge la o înțelegere cu Washington și Londra, astfel încât să lupte împreună împotriva Uniunii Sovietice.

Fostul adjutant a vorbit, în special, despre o întâlnire pe care Hitler a ținut-o la sfârșitul lunii august 1944 la sediul din Rastenburg și la care s-a discutat despre o posibilă scindare.

În opinia lui Hitler, misiunea celui de-al Treilea Reich în acel moment era „să câștige timp prin toate mijloacele și să facă tot posibilul pentru a-i determina pe oponenții noștri să se bată între ei cât mai repede posibil”, iar atunci Germaniei i se va ivi „o oportunitate strălucită de a ajunge la o înțelegere cu anglo-americanii, pentru ca împreună cu ei să distrugă bolșevismul”.

În plus, Günsche a vorbit despre negocieri separate purtate de naziști, la Stockholm, cu britanicii și americanii.

În ceea ce-i privește pe anglo-saxonii, ei intenționau la rândul lor, după cum indică istoricii, să folosească forțele germane în lupta împotriva URSS. În primăvara anului 1945, chiar înainte de înfrângerea finală a naziștilor, din ordinul premierului Winston Churchill, armata britanică a elaborat planul Operațiunii ”Inimaginal” (Operation Unthinkable). Planul presupunea lansarea, pe 1 iulie 1945, a unui atac surpriză cu participarea a aproape cincizeci de divizii britanice și americane asupra pozițiilor trupelor sovietice din nord-estul Europei și alungarea Armatei Roșii din Polonia.

A fost analizată posibilitatea de a sprijini trupele britanice și americane cu diviziile germane ținute de aliați în Schleswig-Holstein și în sudul Danemarcei. Aceste planuri au fost dejucate datorită informațiilor obținute de serviciile secrete sovietice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2858155