Hot News
Presa rusă:  Din ordinul cui a fost reținut Călin Georgescu
27/02
Spioni, afară! Putin: Serviciile speciale occidentale și-au intensificat activitatea în Rusia
28/02

Politologul Lukianov: În Consiliul de Securitate al ONU, Europa a acceptat noua realitate a lui Trump

Consiliul de Securitate al ONU/ Foto: TASS

Principalele rezultate ale votului pe marginea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU

Rafael FAHRUTDINOV, Vzgliad

Votul de la ONU a arătat că Washingtonul creează un nou sistem de relații cu Rusia, unde interesele părților vor fi interdependente. În timp ce Europa, susținând în Consiliul de Securitate documentul neutru, a confirmat că este gata să se integreze în această schemă, a declarat pentru Vzgliad politologul Fiodor Lukianov. Anterior, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că rezoluția Consiliului de Securitate reprezintă un punct de plecare pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

„Rezultatele voturilor din Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate pe marginea rezoluțiilor au arătat că Europa este dispusă să se adapteze la noul tip de relații cu Washington”, a explicat Fiodor Lukianov, redactorul șef al revistei ”Rusia în politica globală”/ Russia in Global Aggairs, director științific al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”.

„Țările europene au înțeles că, în situația lor, este lipsit de sens să te opui noii realități, deoarece Bruxelles-ul nu are cu ce să-i contracareze pe americani. Și nici nu vrea. Cred că același lucru va face și noul viitor cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, în pofida actualelor lui declarații că Europa trebuie să dea dovadă de suveranitate”, a detaliat analistul.

„Încă un rezultat semnificativ al voturilor: pentru prima dată după foarte mult timp, a început un mare proces politic și diplomatic, ce constă în încercarea Statelor Unite de a schimba calitativ situația ce vizează relațiile cu Moscova. Iar aici, conflictul din Ucraina reprezintă cea mai strălucită componentă, dar nicidecum singura”, a continuat interlocutorul cotidianului Vzgliad.

„Casa Albă intenționează să facă din conflict parte a pachetului de acorduri, bazate în primul rând pe interesele materiale ale participanților. Conform planului SUA, garanțiile de securitate nu trebuie să devină niște trupe sau acorduri separate de apărare, ci un sistem de relații unde ruperea acordurilor este extrem de dezavantajoasă pentru ambele părți”, a spus vorbitorul.

„Vreau să menționez separat că Mosova este, firește, gata să discute cu Washingtonul crearea unui astfel de sistem principial nou de relații reciproce și să se integreze în el”, a subliniat Lukianov. .

„Mulți constată scăderea considerabilă, față de 2022, a numărului de țări care, chiar și la Adunarea Generală, au susținut rezoluția anti-rusă. Eu cred că multe depind de cursul operațiunilor militare. Situația actuală nu oferă motive pentru a presupune că Ucraina va obține succes. Statele care gândesc pragmatic trag concluzii”, a explicat expertul.

„Al doilea factor: poziția americană continuă să rămână pentru multe țări un punct de referință. Din moment ce SUA și-au schimbat brusc direcția, alte țări, cum se spune, nu au îndrăznit să fie mai catolice decât Papa. Și deși deciziile Adunării Generale nu sunt obligatorii, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate, importanța lor nu poate fi subestimată. „Adunarea Generală este o radiografie de păreri ale tuturor țărilor, un indice al stării de spirit din comunitatea globală”, a rezumat Lukianov.

Anterior, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție propusă de Statele Unite cu privire la conflictul din Ucraina, depusă cu o serie de amendamente cu carcater anti-rus. Documentul a fost susținut de 93 de țări, opt, inclusiv Rusia și Belarus au fost împotrivă, iar 73, inclusiv Statele Unite, s-au abținut de la vot.

Țările europene au prezentat amendamente care au schimbat documentul original al SUA, transformându-l într-unul anti-rus. În special, au fost introduse formulările care defineau conflictul drept ”o invazie de mare amploare”. A fost adăugată, totodată, mențiunea privind integritatea teritorială a Ucrainei ”în granițele recunoscute pe plan internațional”.

Rezoluția conține, de asemenea, o clauză privind încheierea păcii între Rusia și Ucraina în cadrul Cartei ONU, subliniind „necesitatea respectării principiilor egalității și integrității teritoriale a statelor”.

În același timp, Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio s-a declarat nemulțumit de rezoluția anti-rusă a ONU privind Ucraina, declarând că ele sunt ostile și nu ajută la obținerea de reușite în soluționarea conflictului.

Ulterior, data această, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluția propusă de SUA privind Ucraina, respingând toate amendamentele propuse, inclusiv propunerile europene anti-ruse și pe cele rusești. Pentru document au votat zece țări, inclusiv Rusia, China și Statele Unite, cinci țări s-au abținut și nu a fost nimeni împotrivă. Rezoluția exprimă regretul pentru pierderea de vieți omenești în conflictul dintre Rusia și Ucraina și îndeamnă la încetarea imediată a conflictului și stabilirea unei păci durabile.

„Ajungem acum la partea cea mai interesantă. Amintesc că Franța și Marea Britanie au drept de veto în Consiliul de Securitate și puteau să nu o lasă să treacă. Dar nu au făcut așa ceva. Astfel, rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, fără condamnarea Rusiei, cu îndemn la pace, stabilește cadrul corect inclusiv din punctul de vedere al statutului, are o importanță preponderentă față de rezoluția Adunării Generale a ONU”, a scris Maria Zaharova, reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

„Atenție, întrebare: când au fost sincere Franța și Marea Britanie? Când au denaturat proiectul american al rezoluției Adunării Generale a ONU sau când au aprobat același proiect american fără amendamente?” – constată ironic diplomatul.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a defini rezoluția drept punct de plecare pentru eforturi ulterioare de rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina, relatează RIA Novosti. „Textul adoptat acum nu este ideal, dar este, în esență, prima încercare de a adopta un produs constructiv și orientat spre viitor al Consiliului de Securitate care vorbește despre calea către pace, nu care inflamează conflictul”, a adăugat el.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Europa nu este în situația în care ar vrea să se opună realității. Vorba aia: de musai, ca de bună voie! Când au fost sincere Franța și Marea Britanie? N-au fost și nu vor fi niciodată. Acestea, ca multe altele poartă denumirea de țări ,,traseiste” cu lideri lipsiți de demnitate și coloană vertebrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3058762