
Evgheni Oneghin prinde viață în vremurile Brejnev
31/05
Nebenzia: Asamblarea cu șurubelnița a rachetelor Taurus nu le face ucrainene
01/06Kellogg: Îngrijorările Rusiei sunt justificate

Keith Kellogg/ Foto: ZUMA/ TASS
Statele Unite consideră ”juste” îngrijorările Rusiei cu privire la extinderea Alianței Nord-Atlantice spre Est, a declarat Keith Kellogg, trimisul special al președintelui SUA pentru Rusia și Ucraina, într-un interviu acordat ABC News, scrie meduza.ru
„Este o îngrijorare justificată. Am vorbit în repetate rânduri că problema aderării Ucrainei la NATO nu este pe masă”, a spus diplomatul american. Potrivit precizărilor sale, aceeași poziție privind aderarea Kievului la Alianță este împărtășită de încă cel puțin patru țări membre NATO.
Din surse s-a aflat că, pentru încheierea războului ruso-ucrainean, Vladimir Putin vrea să primească „asigurări scrise” de la principalele țări occidentale că NATO nu se va extinde spre Est.
De asemenea, trimisul special a cerut Ucrainei să nu refuze negocierile cu Rusia, chiar dacă Moscova nu își prezintă memorandumul cu propuneri de încetare a focului și încheierea războiului înainte de întâlnirea de la Istanbul din 2 iunie.
„Am vorbit cu negociatorul lor șef [al Ucrainei], Rustem Umerov, care va conduce discuțiile la următoarea întâlnire de la Istanbul. Nici el nu a văzut nimic încă. I-am avertizat mereu: nu spuneți astfel de lucruri, nu spuneți că nu veți veni. Trebuie să demonstrați că aveți intenții serioase”, a spus el. În același timp, Kellogg a menționat că nici Ucraina, nici Statele Unite nu au văzut încă memorandumul Rusiei.
În plus, Kellogg a anunțat că la negoceirile din Turcia dintre Rusia și Ucraina vor veni consilieri pe probleme de securitate din Germania, Franța și Marea Britanie. Potrivit precizărilor sale, este grupul care a participat la elaborarea variantei ucrainene a memorandului în 22 de puncte, realizat în cadrul întâlnirilor de la Londra și Paris. Din declarațiile lui Kellogg nu este clar dacă oficialii europeni vor participa direct la discuții.
Primele discuții directe dintre Rusia și Ucraina în cei trei ani de război au avut loc în Turcia pe 16 mai. Părțile au fost reprezentate de delegații de oficiali. În urma întâlnirii, fiecare s-a convenit ca fiecare parte să pregătească un memorandum, cum s-a declarat în Rusia, „privind toate aspectele depășirii ferme a cauzelor primordiale ale crizei”.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia propune Ucrainei organizarea unei a doua runde de negocieri directe la Istanbul, pe 2 iunie. Potrivit spuselor sale, Moscova a pregătit un memorandum și este gata să îl prezinte în timpul întâlnirii.
Ucraina insistă ca Federația Rusă să predea documentul în avans. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că întâlnirile „trebuie să dea rezultate”, de aceea este necesar să se pregătească pentru fiecare dintre ele, iar pentru aceasta Kievul trebuie să înțeleagă poziția Rusiei. Kievul, potrivit lui Umerov, și-a transmis deja poziția către Moscova.
1 Comment
Pe 7 februarie 1991, Hans-Dietrich Genscher și James Backer III au vorbit cu Gorbaciov. Genscher a ținut o conferință de presă în care a explicat că NATO nu se va deplasa spre est. ,,Nu vom profita de dizolvarea Pactului de la Varșovia”, declara Genscher. S-a ajuns la un acord că NATO nu se va deplasa nici măcar un centimetru spre est. Acordul a fost semnat. Dar în 1994 s-a luat decizia de a extinde NATO până în Ucraina. Deci, acest proiect al guvernului SUA a fost conceput în urmă cu 30 de ani! Extinderea NATO a început în 1999 cu Ungaria, Polonia și Cehia. Protestele Rusiei nu au fost ascultate. Următoarea rundă de extindere a NATO a avut loc în 2004 cu alte șapte țări: cele trei țări baltice, România, Bulgaria, Slovenia și Slovacia. Acordul semnat în 1991 a fost încălcat. SUA au trișat, SUA au mințit, SUA și-au bătut joc de Rusia. La Conferința de securitate de la München din 2007 președintele Putin a spus clar: ,,Stop! Suficient! Opriți-vă acum!” În 2008 SUA au blocat extinderea NATO în Ucraina și în Georgia. Dar până când? America a fost lipsită de onestitate în privința extinderii NATO. Mai poate avea încredere Rusia în SUA? Kellog spune că înțelege îngrijorarea președintelui Putin. Eu cred că președintele Putin nu e îngrijorat, ci e de-a dreptul furios! Aș vrea să-i întreb pe idioții de serviciu care mereu spun că Rusia e agresoare: cine este agresorul, provocatorul și mincinosul? Și aș vrea să-i mai întreb care ar fi atitudinea lor dacă s-ar trezi în apropierea casei lor cu niște agresori nelegiuiți? Ar sta să se uite cum le invadează curtea și s-ar ascunde în casă? Un om normal cred că ar dezlega câinii, ar lua o șipcă din gard, un topor au o furcă, s-ar apăra și i-ar aluga pe agresori. Vladimir Putin are obligația să-și apere țara și poporul pentru că rușii l-au ales președinte nu americanii, nici francezii sau germanii. Aș vrea să-l cred pe Kellogg, dar nu pot. Chiar dacă el are (poate) intenții bune, elita din spatele lui și a lui Trump are alte planuri. Despre America nu pot spune decât că întotdeauna face altceva decât a zis. Pe scurt, minte. Sistemul politic american este un sistem de imagine, este un sistem de manipulare a mass-media în fiecare zi. Trump ar dori ca acest conflict din Ucraina să se încheie pentru că nu mai vrea să susțină un ratat. Pierderile Statelor Unite sunt prea mari și el gândește ca un om de afaceri. Însă nu știu dacă va fi lăsat s-o facă. Noua războinică, Europa, are alte planuri. La fel și elita globalistă americană. Vor face tot posibilul să îngreuneze negocierile de la Istanbul. Vom vedea. Însă orice acțiune ar desfășura în continuare Rusia, ea este pe deplin justificată!