Hot News
În metrolul moscovit, cafeaua este servită de încă un robot
31/05
Kellogg: Îngrijorările Rusiei sunt justificate
31/05

Evgheni Oneghin prinde viață în vremurile Brejnev

Clubul Rus vă invită la premiera filmului „Evgeni Teleghin”, dedicată Zilei Internaționale a Limbii Ruse și care va avea loc pe 5 iunie, la ora 19:00, în clădirea Ambasadei Rusiei la București, la adresa: Șos. Pavel D. Kiseleff 6. Intrarea este liberă. Înregistrarea este obligatorie la linkul: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUovdG3fTZWV_2kQU53oruea5jThEjykIEehxUdkfJVmDM3g/viewform?pli=1 Foto: seance.ru

Invitație la premiera unui film neobișnuit la București

Filmul „Evgheni Teleghin” a devenit hitul celui de-al 46-lea Festival Internațional de Film de la Moscova. Pelicula, lucrare a regizorului Viktor Tihomirov, scriitor și pictor, este o fantezie liberă pe tema operei clasice „Evgheni Oneghin” a lui Aleksandr Pușkin.

De fapt, acest film neobișnuit și original este o ecranizare a cărții lui Viktor Tihomirov „Evgheni Teleghin și alții. Un poem în proză”, bazată pe amintirile autorului despre întâlniri, evenimente și momente din viața lui. Impresiile din copilărie se îmbină cu amintirile legate de Leningrad, de plimbările în Letni Sad (Grădina de Vară), însoțite de gânduri despre Pușkin, de repetițiile grupului ”Acvariu”, de conversații cu cântărețul și compozitorul rock Viktor Țoi…

Filmul mută acțiunea de la începutul secolului al XIX-lea în anii 1980 și abundă de numeroase metafore vizuale și ghicitori, reprezentând dialogul între timpul nostru, cu ideile lui specifice despre libertatea femeii și iubire, și arta clasică. Într-un final reiese, că omul, sentimentele și percepția lui a frumuseții nu se schimbă, indiferent dacă este îmbrăcat în mătase sau geacă de piele, dacă ascultă el Beethoven sau Viktor Țoi.

Foto: seance.ru

Tihomirov polemizează atât cu clasicii, cât și cu contemporanii, trasând traseul său, propriu. Regizorul a riscat să nu recunoască moartea lui Lenski și despărțirea dintre Oneghin și Tatiana. În romanul său, Lenski nu moare în duel, ci pur și simplu se lovește puternic la cap; pe îndrăgostiți îi așteaptă însă un final deschis, unde happy-end-ul nu este mai puțin probabil decât un deznodământ tragic. De fapt, energia dezacordului cu ideea lui Pușkin l-a și împins spre o lovitură de răspuns sub forma unui poem în proză și a ecranizării ei.

Pe de o parte, „Evgheni Teleghin” ne cufundă în secolul al XIX-lea de aur, iar pe de altă parte, îi studiază pe cei de vârsta lui Tihomirov. Cei născuți în anii ’70 au venit pe lume prea târziu pentru a crede în comunism, precum părinții lor, sau în capitalism, precum copiii lor; fără a fi legat de un loc anume, Teleghin nu își găsește locul nici în muzica rock, nici în pictura modernă de ”underground”, nici în amor – „victimă a esteticii publicitare”, el este condamnat să rătăcească de la o plăcere la alta, incapabil să se decidă asupra unui singur lucru. Tihomirov rimează cu epoca stagnării lui Nikolai I (vremea lui Pușkin și Oneghin) și cea a lui Brejnev și face aluzie la timpul prezent. Tinerețea pierdută caută sinceritate – dar în final frânge inimi; tinerii și tinerele vor să fie utili, dar se dovedesc a fi oameni de prisos ca Evgheni Oneghin…

Rolul principal este jucat de Evgeni Tkaciuk. Filmul, realizat de Tihomirov-pictor, te cufundă într-o atmosferă a frumuseții și te învață să vezi frumusețea în foșnetul ierbii, în vânt și în lumina blândă a soarelui spre asfințit ce se strecoară printre frunzele delicate ale copacilor.

Atenție: proiecția de la București va avea loc înaintea lansării oficiale a filmului în Rusia pe 19 iunie, ceea ce oferă vizitatorilor Clubului Rus posibilitatea unică de a fi primii care vizionează acest film.

Clubul Rus vă invită la premiera filmului „Evgeni Teleghin”, dedicată Zilei Internaționale a Limbii Ruse și care va avea loc pe 5 iunie, la ora 19:00, în clădirea Ambasadei Rusiei la București, la adresa: Șos. Pavel D. Kiseleff 6. Intrarea este liberă.

Înregistrarea este obligatorie la linkul: https://forms.gle/mHmjy9FLxM1jaoTr8

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cei care au văzut filmul ,,Evgheni Oneghin” pot face o paralelă între acesta și ,,Evgheni Teleghin.” Sunt două filme ecranizate după două romane în versuri scrise în secole diferite: XIX și XX. Iar un roman în versuri nu este pur și simplu un roman, ci ,,este o diferență ca de la cer la pământ”, spunea Pușkin. Cu siguranță că și un film făcut după un roman în versuri este dificil de realizat. Am citit romanul lui Pușkin și am văzut și ecranizarea din 1999 cu Ralph Fiennes. Filmul e bun, actorii sunt talentați, Fiennes joacă excelent, însă lipsește ceva. Nu sunt ruși, nu au trăirile, gesturile și privirile unui rus. Este cu totul altceva când un roman al unui scriitor rus este ecranizat de un regizor rus și interpretat de actori ruși. Nu poate un american să devină rus niciodată, oricât de bun actor ar fi. Mi-ar fi plăcut să văd ecranizarea rusească din 1959, în care actorii sunt ruși. Cred că este interesant acest film și poate îl vom vedea într-o zi pe Caravana Rusă, noi, cei care suntem din provincie. Vizionare plăcută celor care vor fi prezenți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3112104