Hot News
Expert militar: Unde ar putea izbucni al treilea Război mondial
06/08
Lenta.ru: De ce ruşii trebuie să călătorească în ţara lui Dracula
06/08

De ce Lukaşenko a întors spatele Rusiei

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu vrea să „fie luat de gât”. Din acest motiv, Belarus va căuta noi parteneri comerciali, pentru a nu depinde de piaţa rusă. Liderul de la Minsk este gata să mizeze pe China şi Africa.

„Curând, pieţele mondiale vor avea nevoie de produse alimentare, de aceea Belarus merge în toate direcţiile, pentru a vinde ceea ce astăzi produce în exces. Africa se ridică, iar China va consuma destul”, a declarat zilele trecute Lukaşneko, aflat în vizită la o fermă agricolă. „Vedeţi cum intrăm pe piaţa chineză, ne difersificăm vânzările de produse alimentare în întreaga lume, pentru a nu depinde de una singură, cea rusă”, a continuat liderul belarus, citat de Gazeta.ru.

Potrivit publicaţiei, Lukaşenko a avut un caracter independent, dar reproşurile la adresa Rusiei s-au înmulţit considerabil în ultimul timp. Există cel puţin trei motive pentru o „nouă era glaciară” în relaţiile dintre cele două ţări. Este vorba despre transparenţa graniţelor Uniunii economice eurasiatice (EAES) pentru cetăţenii din terţe ţări, reexportul în Rusia a produselor sancţionate şi manevra fiscală din sectorul petrolier, pe care Rusia a programat-o pentru anul viitor.

În urmă cu o lună, Lukaşenko a îndemnat Rusia să decidă formatul prezenţei grănicerilor ei la frontiera dintre cele două state şi a avertizat în legătură cu posibilitatea de a închide graniţa. Rusia crede că intrarea fără vize prin Belarus ar face frontiera rusă vulnerabilă. Deocamdată nu este clar cum va fi reglementat regimul de deplasare a străinilor în interiorul Belarus şi în cadrul frontierei unice a EAES.

În ceea ce priveşte a doua chestiune, Belarus nu recunoaşte embargoul impus de europeni la produsele exportate în Rusia. În plus, autorităţile ţării privesc printre degete la faptul că unele firme reexportă mărfuri europene în Belarus. Prin urmare, livrările de „kiwi belarus” sau „şuncă belarusă” au crescut considerabil.

În sfârşit, nemulţumirea lui Lukaşenko este determinată de apropiata „manevră fiscală”. Începând din 2019 până  în 2025, Rusia va reduce treptat tarifele la export pentru petrolul propriu de la actualele 30% la zero. În prezent, Belarus primeşte petrol aproape fără taxe. O parte din acest petrol este reexportat de Minsk în Occident, în special în Ucraina. Tarifele impuse la acest petrol şi produse petroliere de Belarus intră în bugetul acestei ţării, nu în cel al Rusiei. Astfel, Belarus a căştigat numai anul acesta aproximativ 2,5 miliarde de dolari, adică în jur de 5% din PIB. Iar dacă pentru Belarus petrolul va ajunge să coste la fel cât pentru ceilalţi cumpărători, Lukaşenko va pierde banii astfel câştigaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875006