Hot News
La casa de vacanță, cu trenul gratuit
11/08
Traseul alternativ. De ce gazul rusesc nu poate fi oprit în Europa
11/08

Sindromul Altai: Cea mai bolnavă regiune a Rusiei

Regiunea Altai înregistrează cel mai mare număr de persoane care suferă de obezitate şi tulburări psihice. Întrebarea este de ce, într-o regiune recunoscută pentru aerul ei curativ, sunt cei mai mulţi bolnavi? Cotidianul Izvestia a căutat răspunsul.

Despre consecinteţele activităţii Poligonului special de testare (în 40 de ani, acolo au răsunat peste 450 de explozii nucleare subterane şi supraterane, a căror putere însumată depăşeşte de 2.500 de ori bomba de la Hiroshima) funcţionarii locali vorbesc şi acum. Unitatea a fost închisă în 1991, dar urmările se simt şi în ziua de astăzi. În plus, sănătatea oamenilor este afectată de căderea fragmentelor treptelor secunde ale rachetelor purtătoare, lansate de la Baikonur.

În zona de impact, botezată IU-30, se află trei raioane – Tretiakovski, Zmeinogorski şi Cerîşki, unde trăiesc circa 43.500 de oameni. Medicii îi consultă regulat pe locuitori – ultima asemenea acţiune datează din luna iulie. Dar să stabileşti o legătură clară cu nivelul de îmbolnăviri este problematic: aceleaşi regiuni au intrat, la momentul respectiv, sub aşa numitul nor de la Semipalatinsk.

Convingerile legate de sănătatea siberiană şi de natura vindecătoare a regiunii Altai, printre primele trei cu cea mai bună situaţie ecologică, nu se potrivesc şi cu statisticile referitoare la popularitatea unui mod sănătos de viaţa printre populaţie: într-un clasament realizat de RIA Rating, regiunea figurează pe locul 41 dintr-un total de 85. De ce? Din cauza frigului şi a numărul scăzut de zile însorite, acest ultim element constituind, în opinia specialiştilor, principala cauză a afecţiunilor psihice.

Pe lângă poluarea radioactivă, alcoolism şi climă, un rol negativ îl joacă şi condiţiile sociale. „Altai este una dintre cele mai sărace raioane ale ţării. Salariile sunt printre cele mai mici. De aceea, regimul alimentar se bazează în special pe cartofi, pâine, salam şi pelmeni (colţunaşi cu carne, n.r.)”, crede deputatul din partea regiunii Altai, Nikolai Gherasimenko.

În plus, nu toţi locuitorii zonei se adresează medicului la timp, foarte mulţi mergând încă pe principiul că „o duc pe picioare şi trece”. Nu trebuie ignorat şi alt factor: accesul la cabinetele medicale. „Nu toţi au posibilitatea să vină la timp. Din păcate sunt situaţii în care boala se instalează, pacientul nu îşi dă seamă şi nu poate ajunge la medic, unde vine doar când lucrurile se înrăutăţesc vizibil. Atunci, ei merg la spitalul regional central”, au explicat oficialii.

Foto: TASS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875035