Hot News
Dmitri Drobniţki: Ce ascund de Rusia anchetatorii britanici
16/08
Timp, înapoi! (IX): O poveste tristă
16/08

Lukianov: Răspuns în stil eurasiatic

Analistul Fiodor Lukianov, director științific al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”/ Foto: RIA Novosti

Conflictul dintre Statele Unite şi Rusia se adânceşte. Noile propuneri de sancţiuni ale Washingtonului, anunţate de Departamentul de Stat la sugestia Congresului, înseamnă că nu există perspective de normalizare, scrie analistul Fiodor Lukianov în paginile cotidianului Rossiskaia gazeta.

Potrivit autorului, obişnuitul calcul cu „gestionarea diplomatică a crizei” nu funcţionează. Un lucru dovedit deja în două rânduri: anul trecut la Hamburg şi anul acesta la Helsinki. Rezultatul este total opus. Presiunea asupra Rusiei va creşte, ca şi dorinţa Washingtonului de a mobiliza susţinere maximă pentru politica sa din partea celorlalte state. O realitate dură sau, cum e la modă acum, „o nouă normalitate” pentru perioada următoare.

Întrebarea care se ridică de fiecare dată când Statele Unite introduc noi sancţiuni împotriva Rusiei: cum va răspunde Moscova? Există un pachet de teme evocat iar şi iar: titan, uraniu, motoare de rachetă, Staţia Spaţială Internaţională… Dar poziţiile Rusiei şi SUA sunt total asimetrice. Washingtonul controlează sistemul financiar mondial şi, prin intermediul lui, comerţul internaţional, iar posibilităţile lui de „a-ţi răsuci mâinile la spate” sunt imense.

Măsurile pe care Moscova este capabilă să le ia au o latură defensivă – retragerea de pe pieţele importante şi pierderi financiare. Cu alte cuvinte, Rusia nu are mijloace pentru un răspuns instantaneu la presiunea economică americană. Mai exact, efectul eventualelor măsuri este limitat. Rusia are nevoie de o foarte bine gândită strategie complexă şi flexibilă, bazată pe o confruntare de lungă durată cu hegemonul economic mondial. Scopul acestuia din urmă nu rezidă în ajungerea la înţelegeri cu interlocutorii, ci, de fapt, capitalurea lor, dacă nu totală, cel puţin în chestiunile principiale pentru SUA, care sunt suficiente.

O alegere raţională – găsirea diferitelor căi de slăbire a hegemonului şi crearea, în măsura posibilităţilor, a unei reţele de relaţii cu aceia care pot deveni parteneri conjuncturali sau permanenți în eforturile de creare a unei infrastructuri alternative, politice şi economice. Sunt multe direcţii pe care se poate acţiona, pentru că „binefacerea” administraţiei Trump i-a deranjat aproape pe toţi. Preşedintele turc, spre exemplu, a vorbit despre dedolarizare, ţările riverane Mării Caspice decid înfiiţarea unui forum economic – sunt evenimente doar ale ultimelor zile. Dar Rusia are prioritatea ei, a cărei transpunere consecventă în viaţă este importantă atât din punctul de vedere al renumelui, cât şi pentru atingerea obiectivelor de diversificare globală. Este vorba de Uniunea Economică Eurasiatică – EAES.

EAES este o temă promovată oficial, dar care, cinstit vorbind, nu este captivantă în dezbaterile politice. Pentru unii este plictisitoare, pentru alţii – artificială şi lipsită de perspective. O veche regulă a presei spune că interesante sunt doar ştirile proaste, motiv pentru care publicul află numai despre dispute şi eşecuri în cadrul Uniunii. Ceea ce nu ar trebui, totuşi, să umbrească esenţialul: EAES este prima asemenea instituţie înfiinţată în acest spaţiu care se dezvoltă cu adevărat şi care are capacitatea de a oferi avantaje ţărilor participante.

Principala misiune a EAES constă în a convinge statele membre că împreună pot mai mult decât de unele singure. Iar pe lângă voinţa statelor, foarte importantă este eficienţa instituţiilor comune, al căror rol capătă greutate pe fondul atacului cu sancţiuni împotriva Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875210