Hot News
Zaghitova a stabilit un record mondial în patinaj feminin individual
28/09
Serghei Lavrov a anunțat începutul livrărilor de S-300 către Siria
29/09

De ce Trump presează China

Donald Trump vorbește tot mai des despre amestecul Chinei în alegerile americane. Subiectul, menționat anterior doar în treacăt, devine parte a ordinii de zi a politii Statelor Unite. În opinia experților, Trump folosește aceste acuzații pentru a slăbi discursul democraților legat de ingerința rusă.

Iar dacă este să dăm crezare presei de peste Ocean, retorica referitoare la amestecul Chinei în alegerile de jumătate de mandat nu este decât începutul. Vor urma alte acuzații. Nu doar Casa Albă, ci și ministerul de finanțe, cel al comerțului, dar și Pentagonul intenționează să formuleze pretenții la adresa Beijingului pentru ”activitatea lui pagubitoare” din domeniul atacurilor cibernetice, pentru furt de proprietate intelectuală, pentru ”acțiuni ostile” la adresa sectoarelor de stat și privat din SUA.

”Din păcate, americanii amestecă politica lor internă cu cea externă. Discursul lui Trump la adresa Chinei este, fără îndoială, legat de alegerile de la jumătatea mandatului”, spune directorul Centrului pentru studii complexe europene și internaționale, Timofei Bordacev, citat de Gazeta.ru.

În opinia lui, ”vorbind despre amestecul chinez în alegeri, Trump încearcă să disipeze principalul instrument de subminare a autorității sale și de șubrezire a administrației sale – Russiagate. Și aici el ucide doi iepuri dintr-o lovitură”, susține analistul.

În primul rând, evocând China, Trump mută automat atenția opiniei publice de la ingerința rusă, privându-i pe democrați de monopol în această chestiune.

În al doilea rând, el demonstrează, astfel, eficiența administrației sale în privința respingerii amenințărilor externe pentru SUA. Astfel, el răspunde la acuzațiile opozanților săi, care îi reproșează că nu acordă suficientă atenția problemelor privind amestecul în politica americană internă.

”Trump dă de înțeles că administrația lui nu doarme și nu ignoră această problemă, ba dimpotrivă, se implică puternic, apără suveranitatea americană și securitatea politică”, a apreciat expertul.

În opinia analistului Dmitri Suslov, intimidarea Chinei reprezintă una dintre temele unde punctul de vedere al democraților și republicanilor coincide. Mai mult, după cum s-a văzut din dezbaterea proiectului de lege privind bugetul militar al SUA pentru 2019, democrații se pronunță pentru o mai puternică reținere a Chinei decât propune și promovează administrația Trump.

Iar Aleksei Markov consideră că, în prezent, China este privită drept unul dintre principalii adversari strategici. Dar faptul că atenția politicienilor americani se mută spre China nu înseamnă că discursul ostil la adresa Rusiei va slăbi. ”Aceste teme vor exista în paralel. Pentru că, la nivelul instituțiilor și al elitei politice din SUA, există un consens privind necesitatea intimidării atât a Rusiei, cât și a Chinei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114