Hot News
Banca VTB și Sberbank vor să înființeze o companie aeriană
24/10
Aleksei Kudrin: ”Nu folosim toate resursele în negocierile internaționale”
24/10

De ce a renunțat Usmanov la Mail.Ru Group

USM și Megafon au ieșit din consiliul director al Mail.Ru Group din dorința de a ”preda controlul unei generații mai tinere”. Juriștii cred însă că decizia are legătură cu sancțiunile americane și așteaptă, acum, ieșirea USM din Megafon.

”Plec cu inima împăcată”, a comentat Alișer Usmanov, miliardar și acționarul principal al USM Holdings, după ce a transferat controlul participației deținute la Mail.Ru Group către managementul companiei. ”Sunt convins că societățile din domeniul tehnologiilor avansate trebuie conduse de generații tinere – oameni talentati și ambițioși, care simt tendințele de dezvoltare ale lumii digitale”, a spus omul de afaceri într-un comunicat.

 

După retragerea din Mail.Ru Group, USM Holdings intenționează să se concentreze pe comerțul online. ”Unul dintre obiectele noastre de viitor este ca, împreună cu partenerii din Alibaba să construim cea mai mare companie de e-commerce din Europa”, afirmă cei de la USM. În plus, Usmanov se va dedica proiectelor filantropice în domeniul sportului, culturii și de ajutorare a copiilor.

Analiștii văd altfel această distanțare de afaceri. ”Alișer Usmanov vorbește despre alt proiect și despre fapte de caritate. Poate e și asta, dar nu trebuie exclusă nici versiunea privind o tentativă de a-și pune la adăpost activul față de sancțiunile americane”, crede directorul general al firmei de avocatură 3V Consulting, Viktor Viatkin.

Juristul Oleg Kolotilov, de la Kulkov, Kolotilov și partenerii, amintește că, după ce Oleg Deripaska a intrat pe lista neagră a sancțiunilor, el s-a văzut nevoit să-și restrângă cota de participație la capitalul companiei En+, cel mai mare acționar al gigantului aluminiului, UC Rusal și să iasă din consiliul director al acesteia.

Tot atunci, SUA au evocat posibilitatea suspendării sancțiunilor impuse companiei, dacă Deripaska renuntă la controlul ei. ”După toate probabilitățile, Usmanov a decis că nu aștepte până când i se va cere să-și diminueze participația în activul său digital. A luat-o înainte, reducând, astfel, consecințele sancțiunilor pentru Mail.Ru Group”, a apreciat avocatul.

”Deși Usmanov nu se numără printre oamenii de afaceri sancționați de SUA, spre deosebire de Deripaska și Vekselberg, atenția acordată de Fiscul american și de sanatorii de peste Ocean este destul de mare – în repetate rândul au fost formulate acuzații legate de unele tranzacții, care, în opinia oficialilor SUA, dezvăluie relațiile lui cu eșaloanele superioare ale puterii din Rusia, în interesele cărora acționează”, a comentat, la rândul său, avocatul Aleksandr Pahomov.

În opinia lui, includerea întreprinzătorului în colimatorul sancțiunilor ar fi o ”catastrofă” pentru Megafon și Mail.Ru, care s-ar putea confrunta nu numai cu o diminuare dramatică a valorii de piață, cum s-a întâmplat în cazul Rusal, dar și cu pierderea activelor din străinătate și a perspectivelor de extindere a afacerilor dincolo de granițele Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093