Hot News
Putin a vorbit despre „partid al războiului” ucrainean și a promis că îi va ajuta pe ucraineni
03/12
De ce a ieșit Qatar din OPEC
04/12

La Moscova, a încetat din viață scriitorul Andrei Bitov

Cunoscutul scriitor Andrei Bitov a murit în spitalul ”Bauman” din Moscova, în vârsta de 83 de ani, informează ”Rossiiskaia Gazeta”.

Numele lui Andrei Bitov este bine cunoscut iubitorilor ruși de literatură. S-a născut la Leningrad, în copilărie a trăit teribila iarnă de blocadă din 1941-1942, a păstrat amintiri despre evacuarea familiei sale în Urali și Uzbekistan.

După ruperea blocadei, familia Bitov s-a întors la Leningrad, viitorul scriitor a studiat la facultatea de explorare geologică a Institutului de Mine din Leningrad.

Primele povestiri au fost publicate în colecția asociației literare a institutului în 1957. De la începutul anilor ’60, Bitov își publică proza în reviste literare în mod continuu, însă majoritatea lucrărilor sale au fost publicate în colecții clandestine (samizdat). Prin urmare, în 1971, apare romanul lui „Casa Pușkin”, care inițial a fost difuzat tot prin samizdat.

În 1978, această carte a fost publicată în Statele Unite. Pe rafturile librăriilor sovietice, romanul a apărut abia în 1987, când opera lui Bitov nu mai era considerată antisovietică.

De la începutul anilor ’90, scriitorul s-a implicat în activități didactice și civice. Ultimul său roman, „Profesor de simetrie” a văzut lumina tiparului în 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093