Hot News
La Moscova, a încetat din viață scriitorul Andrei Bitov
03/12
Vicepreședintele ”Lukoil” a cumpărat acțiuni în valoare de 18 milioane ruble
04/12

De ce a ieșit Qatar din OPEC

Retragerea Qatarului din OPEC, decizie anunțată luni de ministrul de stat pentru problemele energetice ale țării, Saad Sherida al-Kaabi, nu ar trebuie să influențeze alianța OPEC+, pentru că micul stat din Golful Persic intenționează să-și onoreze în continuare obligațiunile care îi revin în cadrul acestei înțelegeri, la fel și celelalte țări participante și care nu fac parte din cartel, a comentat pentru RIA Novosti, Ekaterina Grușevenko, expert la Centrul pentru Energie al Școlii de Management Skolkovo.

”Totuși, în cazul în care Qatarul va decide o creștere a producției, influența pe piață nu ar trebui să fie una importantă, având în vedere că, în acest caz, cota de reducere a extracțiilor a fost de 30.000 de barili pe zi, după o scădere de 40.000 de barili în octombrie, ceea ce indică dificultăți și bariere în calea majorării producției”, a continuat expertul.

”Un alt motiv al retragerii Qatarului din OPEC îl reprezintă boicotul economic instaurat de statele din regiunea Golfului Persic, în frunte cu Arabia Saudită, începând din iunie 2017 . Deși oficialul Qatarului a subliniat, anunțând hotărârea țării sale, că acest aspect nu trebuie considerat un motiv”, a apreciat Grușevenko.

Pe de altă parte, același responsabil al Qatarului a arătat că un preț perfect al petrolului, adică unul care să satisfacă atât necesarul producătorilor, dar și pretențiile consumatorilor, se situează undeva între 70 și 80 de dolari/baril.

”Un baril mai ieftin de 70 de dolari ar afecta capacitatea statelor, dar și a companiilor de resort de a investi în sectorul energetic”, a arătat Saad Sherida al-Kaabi la o conferință de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063