Hot News
Cheltuieli mai modeste pentru sărbători
07/12
Premierul Dmitri Medvedev, despre problemele economiei ruse
07/12

Rusia nu crede în prognoza Băncii Mondiale privind petrolul

Experții Băncii Mondiale estimează că, în următorii trei ani, prețul mediu al petrolului marca Brent se va menține în jurul valorii de 71 dolari/baril. Guvernul rus pornește însă de la premisa că, pe termen lung, cotațiile aurului negru nu vor depăși 55 de dolari.

Raportul BM arată că, pe parcursul anului 2018, piața petrolului a fost extrem de volatilă: cotațiile au oscilat de la 59 la 86 de dolari/baril.

Una dintre principalele cauze a fost, în opinia experților, producția record de petrol a Rusiei, de 11,4 milioane de barili pe zi. În același timp, saltul până la 84 de dolari a fost asigurat de veștile din America de Sud și de Nord. Mai întâi a fost anunțul Venezuelei privind reducerea producției în speranța creării unui deficit artificial al ofertei pe piața, pentru a obține venituri suplimentare într-un moment dificil al țării.
Apoi, prețurile au fost împinse în sus de SUA, după anunțul acestora privind ieșirea din tratatul nuclear cu Iranul și introducerea de sancțiuni împotriva petrolului iranian. Toate acestea au creat pericolul unui deficit de țiței. Curând însă tendința s-a inversat. BM explică această răsturnare prin creșterea producției de petrol a OPEC și prin declarația SUA că marii consumatori de petrol iranian vor fi exceptați de la măsurile restrictive.

Analiștii BM cred că efectul acestor factori se epuizează, astfel că anul viitor prețurile vor crește, depășind 70 de dolari/baril. Oficialii ruși sunt însă mai puțin optimiști, scrie RIA Novosti într-o amplă analiză pe această temă.

La sfârșitul lunii noiembrie, guvernul rus a aprobat prognoza de dezvoltare socio-economică a țării până în 2036, elaborată de Ministerului Dezvoltării Economice și unde valoarea barilului pe termen lung este stabilită la nivelul a 50-55 de dolari.

Motivul acestui pesimism este de la sine înțeles: nimeni în guvern nu vrea să se repete povestea din 2014-2016, când cotațiile s-au prăbușit de la 106 la 32 de dolari/baril, iar Rusia, orientată în primul rând spre exportul de hidrocarburi a fost nevoită să gândească un plan de reducere a dependenței sale de evoluția prețurilor la aur negru.

Ceea ce înseamnă că este de preferat să fie luate în calcul prognoze conservatoare referitoare la prețurile petroliere. Pentru că, în cazul unei crize petroliere, analiștii Băncii Mondiale vor ridica din umeri, dar Rusia va fi din nou constrânsă să pună la punct planuri anticriză. Ceea ce nu înseamnă, totuși, că executivul de la Moscova a renunțat la veniturile realizate din petrol. Rămâne în vigoare regula bugetară, potrivit căreia toate încasările suplimentare obținute din exportul de țiței vor fi vărsate în Fondul Bunăstării Naționale.

Pe termen lung, o scădere a prețurilor la petrol sub valoarea indicată de guvernul rus, 50-55 dolari/baril este puțin probabilă. Dacă BM se va dovedi că a avut dreptate, iar exporturile ruse vor rămâne la nivelul actual (circa 35,2 milioane de baril pe an), înseamnă că perna de securitate a Rusiei va crește cu 3,3 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994