Hot News
Destinații turistice, Inelul de Aur al orașelor vechi rusești (VIDEO)
09/12
Abramovici și Deripaska: cine a nimerit în lista neagră a Marii Britanii
09/12

Liudmila Alekseeva, cunoscută activistă pentru drepturile omului, a încetat din viață

”Astăzi, la Moscova a murit, la vârsta de 92 de ani, Liudmila Alekseeva, cea mai veche activistă pentru drepturile omului, membră a Consiliului Prezidențial pentru Dezvoltarea Societății Civile și Drepturile Omului, șefa Grupului Helsinki de la Moscova”, se spune în comunicatul de ieri al serviciului de presă al Consiliului.

Corpul corespondenților RIA Novosti acreditați la Kremlin au scris pe pagina lor din Twitter: ”A murit cel mai vechi apărător al drepturilor omului Liudmila Alekseeva. În ciuda punctelor de vedere diferite asupra multor aspecte, Putin a tratat-o cu mare respect.”

”Președintele Putin a trimis o telegramă de condoleanțe familiei și prietenilor lui Liudmila Alekseeva „, a anunțat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov.

Liudmila Alekseeva s-a născut în 1927. Ea a fost una dintre cele mai influente activiste din cercurile drepturilor omului. În timpul ”dezghețului” hrușciovist s-a aflat în rândurile disidenților sovietici. Primele sale acțiuni privind drepturile omului au început cu zece ani înainte de crearea Grupului Helsinki din Moscova.

În 1966, ea, printre alți disidenți, a luat apărarea scriitorilor Iuli Daniel și Andrei Siniavski, care au fost judecați pentru publicarea operelor lor în străinătate. În 1976, Alekseeva a intrat în componența Grupului Helsinki din Moscova care tocmai a fost creată, iar începând cu anul 1996 ea a condus-o.

Timp de zece ani a fost membră a Comisiei pentru drepturile omului, transformată mai târziu în Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului, dar l-a părăsit din cauza unui dezacord cu noua procedură de formare a consiliului. Ea a fost nominalizată de două ori pentru Premiul Nobel pentru Pace. Alekseeva a fost în primele zece dintre cele mai influente femei din Rusia, a primit cele mai renumite distincții și premii pentru apărarea drepturilor omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076