Hot News
Strâmtoarea Kerci: „Libertatea de navigație a fost întotdeauna”
19/01
Rusia vrea să salveze Tratatul INF
19/01

Ministerul rus de Externe a avertizat Statele Unite împotriva resetării programului „războiul stelelor”

Clădirea MAE al Rusiei în Piața Smolenskaia din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Statele Unite ar trebui să renunțe la încercările de „a reseta programul ”războiului stelelor” la un nivel tehnologic nou, superior”. În acest mod, Ministerul rus de Externe a comentat strategia actualizată de dezvoltare a sistemului american de apărare anti-rachetă. Ministerul a subliniat că Statele Unite încearcă să-și asigure „superioritatea militară absolută în lume” și dezlănțuie cursa înarmărilor. Potrivit experților, Donald Trump folosește tehnicile celui de-al 40-lea președinte al SUA, Ronald Reagan, care a lansat un program de dezvoltare a unui sistem de apărare anti-rachetă pe scară largă, cu elemente de staționare în spațiu.

Raportul privind politica națională de apărare anti-rachetă publicat de Pentagon stârnește o îngrijorare serioasă din cauza caracterului său de confruntare deschisă și a dorinței Statelor Unite de a-și asigura „primatul militar absolut”  și „capacitatea de a efectua operațiuni militare cu impunitate” oriunde în lume. Acest lucru este menționat în comentariul Departamentului de Informații și Presă al MAE al Rusiei.

După cum remarcă diplomații ruși, noul document continuă cursul ales de administrația Donald Trump în strategia de securitate națională și în doctrina nucleară.

„Considerăm că este necesar să subliniem în mod special faptul că apariția unor astfel de documente, precum raportul de revizuire a politicii americane în domeniul apărării anti-rachetă, demonstrează încă o dată necesitatea reluării imediate a unui dialog ruso-american deplin cu privire la întreaga gamă de chestiuni legate de controlul armamentului și consolidarea securității și stabilității internaționale. Suntem pregătiți pentru un astfel de dialog. Propunerile noastre în această privință au fost înaintate Statelor Unite în iulie anul trecut. Acestea rămân până în ziua de astăzi fără răspuns „, se arată în mesaj.

Ministerul rus de Externe a cerut Washingtonului să arate „voință politică” și „până când nu este prea târziu”, să ajungă cu o gândire serioasă la căutarea comună a căilor de soluționare a problemelor acumulate în sfera strategică.

Cu o zi înainte, președintele american Donald Trump, într-o întâlnire cu personalul militar din Arlington, Virginia, împreună cu vicepreședintele Mike Pence, a prezentat strategia actualizată a SUA pentru dezvoltarea apărării anti-rachetă. Documentul notează că adversarii țării sunt Rusia și China, care dispun de armament hipersonic și rachete de croazieră modernizate, precum și „țări proscrise”, precum Coreea de Nord și Iranul.

„Strategia noastră se bazează pe o sarcină principală: detectarea și distrugerea oricărui tip de atac de rachetă asupra oricărui obiectiv american înainte sau după lansare”, a spus Trump.

Departamentul de Informații și Presă al MAE al Rusiei a acordat o atenție deosebită acestei părți a discursului șefului Casei Albe. Și a subliniat că cei de la Washington încearcă să „înnobileze” aplicarea loviturilor preventive asupra teritoriilor țărilor inamice. Diplomații ruși au reamintit că o astfel de logică a stat la baza unei curse pe scară largă a armelor nucleare, care au pus în repetate rânduri lumea „în pragul dezastrului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100