Hot News
Ciubais despre lupta împotriva corupției
19/01
Ministerul rus de Externe a avertizat Statele Unite împotriva resetării programului „războiul stelelor”
19/01

Strâmtoarea Kerci: „Libertatea de navigație a fost întotdeauna”

Foto: Rossiiskaia Gazeta

Putin a fost de acord ca specialiști europeni să vină în strâmtoarea Kerci

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a înmânat omologului său rus, Serghei Lavrov un document care propune soluționarea situației din strâmtoarea Kerci, relatează publicația ”Gazeta”. Ministrul rus a declarat că va studia cu atenție propunerile germane.

La conferința de presă care a avut loc după întâlnirea celor doi miniștri, Heiko Maas a recunoscut: „Strâmtoarea Kerci este în prezent liberă pentru trecerea navelor, toți cei implicați confirmă acest lucru”.

La rândul său, Serghei Lavrov a subliniat: „Ea (libertatea – n.r.) a fost întotdeauna. Și navele ucrainene – civile, pescărești, comerciale – au mers și merg mereu fără probleme. Și în septembrie anul trecut, treceau și navele forțelor navale ale Ucrainei și s-au descurcat bine cu această sarcină, deoarece au urmat regulile care se aplică trecerii prin această zonă dificilă a apei „.

El a reamintit, de asemenea, că anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea cancelarului german Angela Merkel de a trimite specialiști germani în zona strâmtorii Kerch. Apoi, partea germană i-a cerut lui Putin să vină la fața locului și specialiști francezi, a spus Lavrov.

„A fost de acord și cu acest lucru, iar acum a trecut mai mult de o lună, dar până acum nu am văzut nicio vizită. Și astăzi, domnul Maas mi-a înaintat o propunere care împachetează într-un fel această călătorie simplă într-un document care trebuie să fie convenit și cu Ucraina. Am spus sincer că, dacă colegii noștri sunt interesați de ceea ce a promis președintele Putin cancelarului Merkel, acest lucru se poate realiza astăzi, mâine, în orice moment. Dacă ideea constă în necesitatea de a îmbrăca toate acestea într-un fel de procedură politică, în care partea ucraineană să ia anumite decizii, atunci ne riscăm să ne găsim în aceeași situație în care a ajuns ”formatul Normandia” (mecanismul de negocieri care include și Ucraina, cu privire la soluționarea conflictului din estul Ucrainei – n.r.) „, a subliniat Lavrov.

Situația din strâmtoarea Kerci s-a înrăutățit după 25 noiembrie 2018, când cele trei nave militare ucrainene au încălcat frontiera rusă, au intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse și s-au îndreptat de la Marea Neagră la strâmtoarea Kerci. Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, timp de câteva ore navele au manevrat periculos și nu au respectat cerințele legale ale autorităților ruse, fiind reținute de către grănicerii  ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874989