Hot News
RBK își face agenție de rating
28/01
Șeful Băncii VTB: Nu există o nouă agendă de lucru între Rusia și Occident
29/01

Presa rusă: Prețul petrolului și temerile producătorilor americani

Actualele prețuri la petrol nu sunt deloc pe placul productorilor americani de șist. Țițeiul american marca WTI ar trebui să se mențină în jurul valorii de 60 de dolari/baril, în caz contrar, investițiile în acest sector vor trebui sistate, a declarat șeful Hess, una dintre cele mai mari companii de șist din Statele Unite. Analiștii și jucătorii din piață sunt convinși: un petrol ieftin îi amenință pe producătorii de șist cu repetarea crizei tarifare din 2015 și cu un nou val de falimente, scrie RIA Novosti.

Vârful raliului petrolier s-a consumat la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie anul trecut: pieței i s-au promis 100 de dolari/baril și chiar mai mult, dar în mai puțin de o lună și jumătate, nici urmă de optimism. Prețurile au căzut la sfert: marca Brent, cotată la 85 de dolari/baril astăzi se tranzacționează la nivelul a 60 de dolari.

Una dintre principalele cauze ale acestei evoluții a evenimentelor – o ofertă în exces: la sfârșitul anului, producția depășea cererea cu 0,4 milioane de barili pe zi. Acum, prețurile au scăzut din nou. Cotațiile au determinat o revizuire în jos a prognozei FMI privind creșterea economiei globale până la minima ultimilor trei ani.

Petrolul marca Brent costă acum la Bursa din Londra în jur de 60 de dolari/baril, în timp ce țițeiul american WTI este cotat la aproximativ 52 de dolari/baril (în noiembrie s-a ajuns chiar și la 42 de dolari/baril).

Actuala ”redresare fragilă” și apropierea valorii petrolului american de nivelul critic de 50 de dolari/baril îi enervează pe producătorii de șist. La un astfel de preț, cele mai multe dintre proiectele lor devin nerentabile.

La sfârșitul lunii noiembrie, Trump a salutat căderea cotațiilor petroliere, mulțumind pentru asta Arabiei Saudite și îndemnând ”să se ajungă și mai jos”. ”Prețurile la petrol scad. Excelent. Ce reducere de impozite pentru America și pentru întreaga lume! Bucurați-vă! 54 de dolari și a fost 82 de dolari”, a scris Trump pe Twitter.

Încă de atunci a devenit clar că petroliștii americani nu au motive de bucurie deosebită: prețurile mici amenință să secere dezvoltarea afacerilor de șist, obligându-i să reducă investițiile în infrastructură și cheltuielile capitale.

Începând din decembrie, producătorii de șist au intrat în regim de austeritate, tăind din bugetele pentru 2019 – pentru prima dată în ultimii trei ani. Marii producători de șist Centennial Resource Development, Diamondback Energy și Parsley Energy și-au micșorat cheltuielile anuale cu circa 15%.

”Pentru lansarea de noi proiecte, prețul WTI ar trebui să se mențină stabil în jurul valorii de 60 de dolari/baril”, a subliniat John Hess, una dintre cele mai mari companii de șist din SUA, Hess, la Forumul economic mondial de la Davos.

De atât au nevoie producătorii de șist pentru a lansa noi proiecte, subliniază RIA Novosti. În cazul în care cotațiile coboară mai jos, investițiile devin inoportune. De fapt, chiar și în contextul unei conjuncturi de preț favorabile, potențialul extracțiilor de șist sunt strict limitate. Potrivit prognozei lui Hess, în următorii ani producătorii din acest domeniu au toate șansele să-și majoreze ponderea în oferta globală cu până la 10%, după care însă creșterea va înceta din cauza rezervelor.

Între timp, așa cum arată un studiu The Wall Street Journal, producătorii de șist nu strălucesc nici astăzi prin productivitate. Analizând aproximativ 16.000 de sonde în Texas și Dacota de Nord, publicația a ajuns la concluzia că marile companii americane produc considerabil mai puțin petrol și gaze de șist decât le-au promis investitorilor. Prin urmare, rentabilitatea explorării rezervelor de hidrocarburi prin metoda fracturării hidraulice se află sub un mare semn de întrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874983