Hot News
Cine este ”principalul agent” al Rusiei
31/01
Decuplarea Rusiei de la internet, un scenariu apocaliptic
01/02

Igor Dodon: Rusia ar putea fi atrasă într-un scenariu de destabilizare a Moldovei

Foto: TASS

Președintele Moldovei, Igor DODON, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției TASS, despre rezultatele întâlnirii sale de la Moscova cu liderul rus, Vladimir Putin, despre campania electorală din țara sa și a răspuns la întrebări privind posibile scenarii după alegerile parlamentare.

– Sunteți mulțumit de întâlnire?

– Sunt foarte bucuros că agenda mea externă în calitate de președinte a început anul acesta la Moscova. Acest lucru demonstrează nivelul ridicat de dialog dintre țările noastre, confirmă că noi vom dezvoltata și mai departe parteneriatul strategic.

Alături de chestiunile curente, foarte importante, dezbătute – economie, Transnistria, aspecte umanitare – ne-a interesat rezolvarea unei probleme cu care se confruntă exportatorii noștri.

Știți că, anul trecut, am convenit ca, începând cu 1 ianuarie, să fie suspendate tarifele vamale la cinci poziții comerciale. Și ele au fost anulate. Dar la 1 ianuarie a apărut altă problemă: la unele din grupele de produse partea rusă a interzis tranzitul prin Ucraina spre piața rusă. Pentru producătorii noștri a apărut necesitatea de a ocoli Ucraina, ceea ce înseamnă alte cheltuieli. De aceea am trimis scrisori și la Guvernul Rusiei și la președintele Rusiei, pentru a găsi o ieșire din situație.

Am convenit ca de joi, exportatorii noștri să poată tranzita prin Ucraina pentru a-și livra mărfurile pe piața rusă.

Cred că asta este cea mai importantă veste așteptată de producătorii noștri. Pentru că sub această restricție intraseră, începând cu 1 ianuarie 2019, toți producători de vinuri, conserve și alte produse din Republica Moldova. Noi am luat această hotărâre. Cred că e o mare realizare.

– În Moldova vin alegerile. Anul trecut spuneați că viitoarele alegeri parlamentare ar putea conduce la manifestații de masă, la ”maidan”. V-ați schimbat, între timp, părerea?

– Situația nu este deloc simplă. Am spus în repetate rânduri că Moldova și președintele moldovean, care intenționează să promoveze o politică externă echilibrată nu se înscriu, desigur, în ceea ce se întâmplă în regiunea noastră. Trebuie să vorbim deschis: vecinul nostru din vest este România, membru NATO, și din est – Ucraina cu toate problemele ei interne și care vrea și ea să adere la NATO. Și Moldova, care vrea să colaboreze cu toții, care vrea să construiască o politică pro-moldovenească.

Sunt adeptul ideii ca, după alegeri, în Moldova să apară o majoritate parlamentară pro-moldovenească. Desigur, poate unora nu le place. Este de înțeles România, este de înțeles Ucraina, dar aici este Moldova cu o poziție pro-moldovenească pregnant exprimată, care vrea să fie prietenă cu toții și nu vrea să fie anti-rusă. Eu nu vreau ca Moldova să fie anti-rusă, nu vreau să fie anti-europeană. Trebuie să fim prieteni cu toții.

De aceea, de rezultatul alegerilor vor depinde diferite scenarii. Nu exclud posibilitatea ca unii să dorească destabilizarea situației. Pentru ce? Pentru a încerca, spre exemplu, să atragă Federația Rusă în factori de destabilizare, ținând cont de regiunea Transnistriei. Rămân la părerea că asemenea riscuri există, desigur.

Pe de altă parte, este partidul puterii, Partidul Democrat, care vrea cu orice preț să rămână la putere, să controleze și pe mai departe parlamentul și guvernul. Toate sondajele de opinie arată că partidul nu are susținerea populară necesară pentru a controla situația și pe viitor.

Dacă vor fi tentative de a obține cu orice preț controlul total, s-ar putea ajunge în situația în care, atât stânga, cât și dreapta, vor ieși în stradă, indiferent de părerile geopolitice. Și atunci, fără îndoială, iar va fi o destabilizare.

Iată de ce, pornind de la aceste argumente, am decis să nu particip la această campanie electorală. Președintele, instituția prezidențială, nu trebuie să fie amestecate în bătăliile între partidele politice, care vor să intre în parlament. El trebuie să fie deasupra, pentru ca apoi, în calitate de arbitru, să iasă din această situație. Pentru că nu exclud că la noi s-ar putea ajunge și la repetarea alegerilor și la alegeri anticipate. Să vedem ce o să fie.

– După părerea dumneavoastră, poate Partidul Socialist să dobândească majoritate în parlament și să formeze un guvern propriu, fără să intre în coaliție cu alte partide?

– Știți că a început deja campania electorală. Dacă voi face comentarii legate de un partid sau altul… Nu este secret faptul că socialiștii sunt un partid pro-prezidențial. O recunosc în mod deschis, și toți știu. Firește, mi-aș fi dorit ca un singur partid să obțină majoritate parlamentară, pentru că președintelui îi este mai simplu să lucreze cu un asemenea partid. Nici un alt partid, cu excepția socialiștilor, nu va putea, în urma alegerilor, să obțină o astfel de majoritate. Da, cel mai mare partid de opoziție, are toate șansele să obțină majoritatea parlamentară.

– Spuneți că a început deja campania electorală. Simțiți vreun amestec din afară în treburile interne ale Moldovei în această etapă?

– Știți, întotdeauna se caută o ingerință fie a Moscovei, fie a Occidentului și așa mai departe. De obicei asta spun cei care se tem că vor obține cele mai slabe rezultate. Pentru a încerca să-și argumenteze eșecul vorbesc de nu știu ce amestec.

M-am întâlnit cu toți ambasadorii, ai tuturor țărilor, chiar înainte de Anul Nou. Am abordat absolut toate problemele. Săptămâna trecută, m-am întâlnit cu ambasadorii Rusiei, al Germaniei, al Statelor Unite. Știu că există interes din partea tuturor pentru ca aceste alegeri să fie transparente, curate, democratice. Sper că așa va fi.

– Au vreo bază reală discuțiile privind aderarea Moldovei la UE și NATO, purtate de unele partide pro-occidentale?

– Nu. Sunt convins că – iar europenii o spun deschis – în următorii 10-15 ani Moldova nu va fi cu siguranță membru al UE. Uniunea Europeană trebuie să se lămurească singură ce se întâmplă acolo la ea. Iar noi să vorbim că mâine vom alerga după un tren care pierde vagoane? Anglia pleacă. Nu se știe ce va fi mai departe. De aceea, trebuie spus că în următorii cel puțin 10-15 ani asta nu se va întâmpla.
Sper că vom păstra și pe viitor statutul de neutralitate. Nu ne trebuie să intrăm în NATO. Mai mult decât atât, ne vom strădui ca neutralitatea țării noastre să fie recunoscută pe plan internațional, la nivelul Consiliului de Securitate al ONU. O asemenea decizie există, de exemplu, în privința Austriei. Atunci vom fi liniștiți – și noi și Estul și Vestul. Și aceasta, în plus, va rezolva și conflictul transnistrean.

Este o chestiune de principiu, trebuie să avem o poziție neutră. Cu cine să luptăm? Suntem o țară mică. Împotriva cui? De ce să investești sute de milioane cumpărând tot felul de arme și așa mai departe? Noi trebuie să construim școli, grădinițe. Trebuie să investim în infrastructură. Ce, nu avem ce face?

– Oamenii înțeleg?

– Toate sondajele arată că majoritatea este împotrivă aderării țării noastre la NATO.

– Cam când vedeți rezolvarea problemei transnistrene?

– Nu vreau să fac prognoze concrete. Dar mi-aș dori ca în 2020 să găsim un compromis care să fie aprobat nu numai în interior, dar și cu partenerii noștri externi în format 5+2. Ar fi o varianta ideală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052