Hot News
Putin despre conceptul rusesc de utilizare a armei nucleare
21/02
Conferinţa de la Munchen – pentru siguranţă, într-o lume nesigură!
22/02

Putin: Mediul de afaceri nu trebuie să se simtă amenințat

Foto: Taurus/ Shutterstock.com

Un mediu de afaceri conștiincios nu trebuie să simtă riscul unei pedepse penale sau administrative, a declarat președintele Vladimir Putin în mesajul său adresat, miercuri, Parlamentului. El a cerut Procuraturii Generale și Curții Supreme să reducă drastic motivele pentru prelungirea ținerii sub arest. Este inadmisibil ca, atunci când un anchetator pleacă în concediu, suspectul să rămână luni de zile după gratii, fără să fie chemat la audieri.

În mesajul său, Vladimir Putin a cerut să se renunțe la tot ceea ce împiedică inițiativa și libertatea antreprenoriatului. Amintind că această chestiune a fost abordată și în mesajul său de anul trecut, liderul de la Kremlin a subliniat în mod deosebit că un întreprinzător conștiincios nu trebuie să se simtă în permanență amenințat de o pedeapsă administrativă sau de alte riscuri. Din păcate însă, ”situația nu s-a schimbat foarte mult”.

Argumentându-și poziția, Putin a arătat că, în prezent, aproape jumătate (45%) dintre dosarele deschise împotriva diferiților oameni de afaceri se închid înainte de a ajunge în instanța de judecată. ”Ceea ce înseamnă că aceste cazuri au fost deschise într-o doară sau din considerente de neînțeles. Și ce înseamnă asta în practică? La un întreprinzător, a cărui afacere are puternic de suferit, revin în medie 130 de angajați care își pierd locul de muncă”, a spus Putin.

El a cerut auditoriului să se gândească la această cifră – 130 de angajați care rămân pe drumuri în cazul unei arestări nejustificate a patronului lor. Ceea ce înseamnă, în primul rând, serioase probleme în economie și, în al doilea rând, prezența mai multor probleme în legislație și în aplicarea legii, a arătat președintele Putin. ”Sunt de acord că trebuie analizate atent criteriile conform cărora salariații unei companii pot fi calificați ca grup infracțional numai pentru că lucrează împreună. În general este o mare prostie, dar, din păcate sunt și astfel de cazuri”, a apreciat Putin.

Șeful statului consideră de neacceptat ca ”o astfel de prostie” să atragă după sine o măsură punitivă mult mai aspră pe durata anchetei și, ulterior, la o pedeapsă mult mai gravă. În opinia lui Putin, la investigarea așa numitelor cazuri penale economice trebuie limitate strict motivele pentru prelungirea termenelor de reținere în arest. Astăzi, acest lucru se întâmplă de multe ori fără nici o justificare. De exemplu, fiindcă nu e timp pentru efectuarea tuturor expertizelor necesare sau pentru că lucrurile se tergiversează.

”Într-adevăr, omul stă după gratii și luni de zile nu este chemat la audieri. Procurorul întreabă: De ce nu a fost chemat la audieri?” ”Investigatorul a fost în concediu, i se răspunde”, a exemplificat Putin, subliniind că așa ceva nu trebuie să se întâmple, trebuie lămurite lucrurile. Președintele a cerut Curții Supreme și Procuraturii Generale să analizeze încă o dată aceste chestiuni și să prezinte propuneri corespunzătoare.

În același timp, el a propus ca, începând cu 1 ianuarie 2021 să dispară toate acele acte normative din sfera controlului, a supravegherii, toate acele decrete regionale, scrisori și instrucțiuni care au sunt învechite moral. ”Păstrați numai documentele care răspund cerințelor zilei de astăzi, restul trimiteți la arhivă”, a sugerat Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875036