Hot News
Dmitri Peskov explică mesajul președintelui Putin
25/02
”Gazprom” a pierdut doi adjuncți
26/02

Rusia pierde investitori

Cum se schimba interesul investitorilor străini pentru piața rusă de acțiuni în ianuarie-februarie 2019/ Foto: ”Kommersant”

Cotidianul economic ”Kommersant” a constatat o accelerare majoră a retragerii de mijloace de către investitorii străini de pe piața rusă de acțiuni: în săptămâna care s-a încheiat la 20 februarie, clienții fondurilor orientate spre Rusia, au scos din ele 127 milioane de dolari. În săptămâna dinainte, retragerea a fost de 15 milioane.

Fenomenul s-a declanșat din cauza sporirii riscurilor de extindere a sancțiunilor anti-ruse, explică publicația. Este vorba, printre altele, de eventuale măsuri restrictive ca răspuns la incidentul cu reținerea marinarilor și a navelor ucrainene în Strămtoarea Kerci.

Pe investitori i-a speriat, de asemenea, decizia congressmanilor americani de a depune un proiect de lege ce presupune instituirea de sancțiuni în privința sectoarelor bancar și energetic ale Rusiei, dar și împotriva datoriei de stat a Rusiei.

”Prima retragere masivă din fondurile rusești a fost determiată de riscurile legate de sancțiuni, reintrate pe ordinea de zi la sfârșitul săptămânii trecute. În prezent, acesta este factorul esențial, care reduce atractivitatea investițională a Rusiei”, a comentat pentru Kommersant analistul Sofia Kirsanova, de la ”Raiffeisen Kapital”.

Ziarul arată că nervozitatea investitorilor este susținută și de reținerea de către Rusia a lui Michael Calvey – fondatorul unuia dintre cele mai vechi și mai mari fonduri de investiții directe de pe piața rusă, Baring Vostok.

”Situația legată de domnul Calvey trezește nedumerire pe piață, el este bine cunoscut atât investitorilor interni, cât și internaționali. Compania lui este una dintre puținele care au continuat să lucreze în Rusia, în pofida tuturor seismelor și sancțiunilor. Fără îndoială, această situație nu are cum să amelioreze climatul investițional”, a arătat managerul unei mari companii ruse. Analistul FP Wealth Solutions, Mihail Ivanov, nu exclude posibilitatea ca arestarea omului de afaceri ar putea servi drept motiv pentru alte sancțiuni.

În următoarele săptămâni, tema sancțiunilor anti-ruse va fi deosebit de importantă pentru piața rusă, apreciază analiștii. ”Atâta timp cât nu se vor clarifica lucrurile în această chestiune, atâta timp cât nu se va ști care va fi formatul și durata lor, activele rusești vor cunoaște o creștere moderată, chiar în condițiile normalizării relațiilor dintre SUA și China”, a spus Sofia Kirsanova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213