Hot News
Gherman Gref despre pierderile băncii ”Sberbank”
27/02
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXXII): O șansă pierdută?
28/02

Alexandr Novak: Tranzitul de gaze prin Ucraina este de 2,5 ori mai scump

Aleksandr Novak, viceministru rus/ Foto: TASS

Ministrul rus al energiei, Alexandr Novak, a vorbit, într-un interviu acordat publicației electronice Gazeta.ru, despre relațiile cu Ucraina.

– Intenționează Rusia să încheie un nou contract de tranzit cu operatorul sistemului de transport al Ucrainei?

Alexandr Novak: În primul rând, aș dori să spun că între ”Gazprom” și ”Naftogaz” există două contracte, semnate încă la începutul anului 2009 pe o perioadă de 10 ani. Ele expiră la 1 ianuarie 2020. Un contract este pentru livrările de gaze destinate exclusiv companiilor și consumatorilor ucraineni. Al doilea vizează tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, folosind sistemul de conducte al acestei țări, pentru consumatorii europeni. Astăzi, ne aflăm în faza de analiză a posibilității încheierii unui nou contract pentru utilizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale. Una dintre condiții vizează atractivitatea traseului ucrainean de tranzit. Trebuie prezentate concluzii care să fie competitive comparativ cu alte trasee. Precum Turkish Stream, Nord Stream-1, Nord Stream-2, Iamal-Europa (sistem de transport care traversează teritoriile Belarusului și ale Poloniei). Și, desigur, trebuie prezentate tarife pentru transportul gazelor la fel de competitive. A doua condiție de bază o constituie reglementarea tuturor disputelor apărute și care acum sunt analizate în diferite instanțe ale tribunalelor de arbitraj. Cum se știe, acest proces durează de câțiva ani, a fost hotărârea Curții de Arbitraj de la Stockholm care, după părerea noastră, a avut un caracter discriminatoriu, cu o tentă politică evidentă. De aceea, ”Gazprom” a făcut apel.

Vedem potențialul de creștere a importurilor de gaze. Vedem că vor fi încărcate nu numai noile gazoducte și structuri de transport, dar există potențial inclusiv pentru sistemul ucrainean de transport. Cu un volum anume. Un volum care depinde de necesitățile exclusive ale consumatorilor europeni. De aceea, discuții vor fi multe. Până la sfârșitul anului, vom coopera cu colegii noștri din Ucraina și cu colegii noștri din Comisia Europeană.

– Înțelege oare cineva că, pentru Rusia, este mai scump transportul de gaze prin Ucraina, decât prin Nord Stream? Aproape 3 miliarde de dolari pe an noi cheltuim, după părerea mea, pentru Ucraina? Ați comparat aceste variante?

Alexandr Novak: Trebuie comparată valoarea tarifului pentru transportul a 1000 de metri cubi pe 100 de kilometri. Dacă ne referim la actualele trasee folosite pentru tranzitul gazelor rusești, direcția ucraineană este cea mai scumpă și are cel mai ridicat tarif – este de 2 – 2,5 ori mai mare decât alte trasee. Decât, spre exemplu, Iamal-Europa sau Nord-Stream-1. Acest lucru este, în primul rând, urmare a faptului că sistemul de conducte al Ucrainei a fost creat în urmă cu aproximativ 50 de ani, cu vechile tehnologii. Uzura este destul de mare și se înregistrează importante pierderi la transportul de gaze. Noile sisteme de transport în curs de realizare, precum Turkish Stream, Nord Stream-2, se bazează pe cele mai avansate tehnologii folosite în domeniu. Sunt conducte cu diametru mare, presiune ridicată, o mare viteză de transport și pierderi mici.

În plus, există problema distanței de livrare a gazelor de la centrul de producție până la consumatorul european. Spre exemplu, astăzi, centrul nostru de producție se află în Iamal. De acolo până în Germania, traseul Nord Stream-1 este cu 1885 km mai scurt decât cel prin rețeaua ucraineană. În plus, după cum am mai spus, sistemul ucrainean este vechi, iar pentru modernizarea lui este nevoie de investiții uriașe, de ordinul miliardelor de dolari pentru a se ajunge măcar la un nivel corespunzător. Ce sens are să conduci un Jiguli vechi când ai o mașină modernă, Lada de astăzi, spre exemplu, ca să nu mai vorbesc despre modelele străine. De aceea, costurile pentru transportul de gaze prin Nord Stream-1 sunt, astăzi, de două ori mai mici pentru consumator decât costurile prin rețeaua Ucrainei. Ceea ce este normal, în ultimă instanță, pentru că e vorba de concurență. Se construiesc drumuri noi, cele vechi devenind mai puțin eficiente. Și autostrăzi și căi feroviare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082