Hot News
Toată viața, în cifre
28/02
Peskov despre interesul SUA pentru veniturile lui Putin
01/03

Industria petrolieră, în mare pericol

Noile sancțiuni ale Statelor Unite vor afecta sectorul petrolier al Rusiei, scrie cotidianul economic ”Vedomosti”. Dacă aleșii americani vor adopta noua listă de sancțiuni, Rusia va fi privată de participarea internațională la producția de țiței, cred experții.

Împotriva sectorului petrolier au fost deja introduse sancțiuni, cu un efect puternic asupra producției și a exportului, spune unul dintre interlocutorii ziarului. Noile restricții vor lovi altfel decât cele anterioare: Rusia a reușit deja să înlocuiască tehnologiile de sol, deosebit de importante, aduse din afară. ”În restul cazurilor, suntem în curs de rezolvare”, a asigurat aceeași sursă dintr-o mare companie petrolieră.
”Companiile petroliere s-au adaptat deja la sancțiunile americane și acestea nu mai influențează sfera petrolieră”, subscrie reprezentantul Ministerului Energiei. În opinia lui, dacă va fi adoptat un nou pachet de sancțiuni, nici acesta nu va avea efect.

Experții sunt însă mai pesimiști. Spre deosebirile de sancțiunile din 2014, cele noi vor viza toate proiectele petroliere din Rusia, fapt care va avea repercusiuni asupra producției, crede vicepreședintele Moody’s, Denis Perevenzențev. ”Acest lucru ar putea conduce la apariția unui decalaj tehnologic, la creșterea cheltuielilor și, pe termen mediu și lung, la îngreunarea procesului de producție și de prelucrare a rezervelor.
Noile sancțiuni ar putea fi sursa unor mari probleme atât pentru companiile petroliere, cât și pentru contractanții internaționali, spune Dmitri Marincenko, de la Fitch. ”Esențială este interpretarea – ce înseamnă proiectul nou de lege. În teorie, sub incidența sancțiunilor pot intra nu doar noile zăcăminte, dar și cele aflate deja în exploatare”, spune el.

Potrivit spuselor sale, companiile rusești nu au învățat încă să se descurce fără companiile internaționale de servicii petroliere, precum Schlumberger sau Halliburton, să efectueze lucrări complexe, precum foraj directional, fisurare hidraulica și altele, în condițiile în care ele sunt cele care stabilizează extracția în zăcămintele mature și permit o exploatare eficientă a noilor rezerve.

”Marele risc îl constituie sancțiunile tehnologice. Anul trecut, exploatarea rezervelor greu accesibile au reprezentat 20% din producție, alte 40% au fost rezerve cu viscozitate de peste 80%, spune Daria Kozlova, de la Vygon Consulting. Pentru ele forarea se face cu sonde complexe, fiind des atrași contractanți străini, se folosesc tehnologii și softuri străine”, a adăugat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048