Hot News
În Statele Unite au fost apreciate mașinile rusești Aurus
09/03
Teatrul ”Mariinski” se pregătește pentru o premieră mondială a baletului lui Mick Jagger
09/03

SUA au amenințat Turcia cu „consecințe grave” din cauza achiziționării complexelor rusești S-400

Foto: RIA Novosti

Achiziționarea de către Turcia a sistemelor de rachete anti-aeriene S-400 din Rusia va duce la „consecințe grave”, a declarat pentru agenția TASS purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon.

El a menționat că Washingtonul înțelege dorința Turciei de a-și îmbunătăți sistemul de apărare aeriană, dar achiziționarea sistemelor S-400 va impune restricții asupra cooperării Ankarei cu Statele Unite și NATO.

La 8 martie, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al Statelor Unite, Charles Summers a anunțat că achiziționarea sistemelor S-400 de către Ankara ar bloca livrarea avioanelor de luptă americane F-35 și a complexelor anti-aeriene Patriot. La 2 martie, un oficial american anonim, familiarizat cu procesul de negociere, a declarat pentru Bloomberg că Washingtonul a oferit Turciei prețuri mai avantajoase pentru sistemele aeriene și coproducție decât Moscova. Cu toate acestea, Ankara continuă să caute un motiv pentru a scăpa de afacere.

În aceeași zi, șeful Ministerului turc al Apărării, Hulusi Akar, a confirmat că desfășurarea S-400 va începe în luna octombrie a acestui an. El a menționat că achiziționarea de complexe rusești nu era o chestiune de preferință, ci o necesitate vitală pentru securitatea națională. „Turcia este obligată să protejeze 82 de milioane de cetățeni ai săi”, a spus ministrul.

Acordul privind furnizarea a patru divizioane S-400 către Ankara a fost încheiat în septembrie 2017. Valoarea contractului este de 2,5 miliarde de dolari, dar jumătate din această sumă va fi acoperită de un împrumut rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052