Hot News
Cel mai bogat londonez este Mihail Fridman
13/03
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXXIV): Mădălina și covorul
14/03

Instituțiile de forță devin și mai importante

Președintele Vladimir Putin a depus în Duma de Stat un proiect de lege care permite Comitetului de Investigații al Rusiei (SKR) să înființeze subunități de experți și să efectueze expertize medico-legale.

Cotidianul ”Vedomosti” scrie că documentul a fost dezbătut în parlament în doar câteva ore, un adevărat record, și introdus în plan pentru luna aprilie.

Proiectul de lege permite SKR să desfășoare cele mai răspândite tipuri de expertize tehnice, pe listă figurând însă doar expertiza medico-legală. De asemenea, SKR va răspunde de asigurarea legalității respectivelor expertize.

”În prezent, de acest drept dispun doar Ministerul de Interne, FSB și alte structuri de ordine”, a precizat președintele Comisiei pentru Securitate a Dumei de Stat, Valeri Piskariov: prin dobândirea de către SKR a acestui drept se va reduce considerabil durata investigațiilor și punerea acuzaților în arest preventiv.

În opinia lui Pavel Cikov, de la Agora, proiectul de lege confirmă întărirea rolului SKR, care a depins până acum de alte departamente: pentru expertiza medicală trebuia să se apeleze la Ministerul Sănătății, pentru expertiza criminalistică, la Ministerul de Interne. Iar cel care îl controlează pe expert, controlează și rezultatul cazului, crede Cikov: spre exemplu, din 60 de dosare penale deschise împotriva medicilor din Tatarstan, în instanță au ajuns doar două, restul fiind blocate.

După toate probabilitățile, SKR dorește ca, sub masca optimizării, să excludă orice situații care să implice colaborarea cu alte departamente și structuri de stat similare, ceea ce va simplifica activitatea legată de cazurile penale, crede Dmitri Gorbunov de la firma de avocatură ”Rustam Kurmaev și partenerii”.

Asociațiile de avocați pun la îndoială obiectivitatea experților, care intră în însăși structura organului de investigații. Politologul Nikolai Petrov amintește despre disputa dintre procurorul general, Iuri Ciaika și președintele SKR, Aleksandr Bastîrkin, legată de expertizele medico-legale. ”Tactica președintelui este simplă, explică Petrov. Îi desparte, dar urmărește ca nici unul să nu își ia nasul la purtare”. Petrov mai spune că, în esență, proiectul de lege nu aduce schimbări radicale, pentru că SKR dispune deja de asemenea structuri.

La rândul său, politologul Evgheni Mincenko, este de părere că propunerea legislativă a președintelui îl favorizează nu atât pe Bastîrkin, cât pe directorul FSB, Aleksandr Bortnikov. ”Se creează sentimentul că SKR și FSB lucrează foarte strâns în tandem, unde FSB pare partenerul mai mare”. Mincenko este de părere că structurile de forță reprezintă o sferă de interes și atenție personală a președintelui, concurența structurilor de forță este stimulată, pentru că a concentra resursele lor în mâinile unei singure persoane este periculos, consideră expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091