Hot News
Oleg Deripaska: SUA au ignorat prezumția de nevinovăție
16/03
Cât câștigă patinatorii
17/03

MAE rus a promis răspuns la noi sancțiuni

Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei în Piața Smolenskaia din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Ministerul de Externe al Rusiei a promis un răspuns practic la noile sancțiuni ale Statelor Unite și ale Canadei impuse Moscovei, din cauza situației din Ucraina și a incidentului din Strâmtoarea Kerci.

Instituția a arătat că în acțiunile celor două state nord americane nu este nimic nou sau neașteptat. Diplomații ruși au subliniat că principalul obiectiv al măsurilor restrictive îl constituie exercitarea de presiuni asupra Moscovei.

Potrivit unui comunicat al MAE, sancțiunile occidentale nu dau rezultatul dorit de SUA și de Canada. ”Continuând să rămână captivi convingerii de propria infailibilitate, ei cred, probabil că, dacă mai așteaptă puțin, Rusia va începe să urmeze directivele lor. Așa ceva nu se va întâmpla”, a subliniat instituția, în comunicatul emis spre publicare.

Diplomații ruși și-au exprimat regretul în legătură cu faptul că SUA și Canada continuă o linie păguboasă de distrugere totală a relațiilor cu Moscova.

MAE a apreciat, de asemenea, că, prin extinderea sancțiunilor anti-ruse, Canada se străduiește să facă pe placul Statelor Unite.

”Ne gândim că, din punctul de vedere al unei logici normale, pentru echipa premierului Justin Trudeau ar fi fost mai important să se concentreze pe rezolvarea problemelor deloc simple cu caracter intern, decât să joace degeaba cartea rusofobiei. Dar, se pare că autoritățile canadiene s-au molipsit de o ”dependență de sancțiuni patologică”, de care nu pot scăpa”, se spune în comunicatul ministerului.

RIA Novosti menționează că, vineri, Washingtonul a introdus pe lista de sancțiuni opt companii ruse. Măsuri restrictive au fost instituite împotriva întreprinderilor ”Okeanoprior” și ”Zvezda”, din Sankt Petersburg, Uzina ”Zelenodolsk” (Tatarstan), Șantierul Naval din Iaroslavl, a întreprinderilor ”Konsol-stroi”, a Biroului tehnologic și de construcții ”Sudokompozit”, a societăților ”Novîe Proektî” și ”Fiolent”, din Crimeea. Tot pe listă au intrat și șase responsabili ruși.

La rândul ei, Ottawa a introdus măsuri restrictive împotriva unui număr de 114 întreprinderi și 15 companii. Printre altele, Canada a înscris pe lista de sancțiuni pe șeful companiei ”Rosneft”, Igor Secin, pe vice-ministrul energiei, Andrei Cerezov, pe șeful comisiei senatoriale pentru politică externă, Konstantin Kosaciov, dar și pe șeful băncii VTB, Andrei Kostin și pe fostul șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin. Printre companii figurează ”Suhoi”, ”Tupolev”, MiG, ”Silovîe Mașinî” și ”Stroigazmontaj”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064