Hot News
Corneliu Vlad: Rusia-China, caldă prietenie într-un război rece
19/03
Ce se va întâmpla până în 2024? Presupunerile liberale
20/03

Rusia se pregătește pentru orice fel de scenariu

Foto: RIA Novosti

Statele Unite lucrează intens la noi sisteme de rachetă cu rază medie de acțiune. În aceste condiții, Rusia se vede nevoită să se pregătească în vederea potențialei lor desfășurări. În același timp însă, Moscova respinge categoric tentativele de a denatura logica obiectivă a menținerii echilibrului militaro-strategic și de a interpreta pașii de răspuns ca o amenințare cu rachete din partea Rusiei, a comentat Ministerul de Externe într-un comunicat, preluat de Rossiiskaia Gazeta.

Rusia este interesată să se evite alte crize ale rachetelor în Europa și în alte regiuni, se arată în documentul menționat. De aceea Rusia a instituit un moratoriu unilateral asupra desfășurării de rachete de perspectivă cu rază medie și mai scurtă de acțiune în respectivele regiuni, inclusiv în Europa. Moscova așteaptă, de asemenea, ca Washingtonul și alte capitale ale NATO să reintre pe drumul corespunzător care conduce spre garantarea securității europene.

În opinia diplomaților, prelungirea Tratatului de reducere a armamentului strategic ofensiv (START-3) ar fi răspuns nu doar intereselor Rusiei, dar și celor ale întregii comunități internaționale. Dar pentru asta trebuie rezolvată problema retragerii nelegitime și unilaterale de către Washington a peste o sută de arme strategice ofensive din evidența prevăzută în Tratat.

În plus, desfășurarea unilaterală și de nimic restricționată a scutului aerian global al Statelor Unite rămâne un factor distructiv, care aduce daune securității internaționale și stabilității strategice, capabile să conducă la o escaladare periculoasă a cursei înarmării cu rachete.

Prioritară rămâne, de asemenea, prevenirea cursei înarmării în spațiul cosmic. Alături de China, Rusia a introdus la Conferința pentru Dezarmare proiectul unui tratat de prevenire a amplasării de armament în spațiul cosmic, a utilizării forței sau amenințării cu forța în privința obiectelor cosmice. Pe baza acestui document ar trebui să demareze un proces de negocieri complex, subliniază comunicatul MAE rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091