Hot News
Cât costă cea mai scumpă casă din Rusia
21/03
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXXV): Cum a supraviețuit romanța rusească țigănească
21/03

A doua jumătate a lunii martie, determinantă pentru rublă

Foto: iStock

Natalia Milciakova, doctor în științe economice, analist financiar, special pentru Rossiiskaia Gazeta:

”De la începutul lunii martie, rubla urcă, nesigur și timid, scumpindu-se, în primele zile ale săptămânii, cu 0,47% față de dolar și cu 1,1% față de euro. A doua jumătate a lunii martie va fi plină de evenimente importante în economie și în politică, evenimente care vor influența evoluția monedei naționale”, scrie expertul financiar.

Unul dintre aceste evenimente se va produce pe piața petrolului. La Baku, în 18 martie, s-a desfășurat întâlnirea ”ministerială” a țărilor participante la acordul OPEC+. Declarațiile care au fost făcute cu acest prilej ar putea influența prețul petrolului și, respectiv, cursul rublei. Credem că efectele acestei reuniuni vor fi mai mult pozitive pentru piață și pentru cursul rublei, decât cele negative.

Pe de altă parte, în urma deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite, din 20 martie, de a nu schimba dobânda cheie, moneda națională rusă are șansa de a se întări.

Mâine, la 22 martie, Banca Rusiei va lua o decizie privind dobânda de referință. Credem că este puțin probabil ca, la următoarele ședințe ale consiliului director al Băncii Centrale a Rusiei, să fie decisă majorarea dobânzii. În februarie, ritmul inflației a scăzut comparativ cu luna ianuarie, iar prețul petrolului s-a menținut destul de ridicat. De aceea, dobânda va fi menținută la nivelul actual, de 7,75%. Influența acestei decizii asupra rublei este destul de greu de estimat, pentru moment, dar cu siguranță cursul valutei ruse va fi influențat de comentariile aferente din comunicatul de presă al Băncii Centrale și de conferința de presă a șefului instituției, Elvira Nabiullina.

În a doua jumătate a lunii martie, nu va exista o reuniune a Băncii Centrale Europene, dar cursul euro va fi cu siguranță influențat de situația privind Brexit-ul. Amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un impact pozitiv asupra cursului euro, ceea ce, va influența negativ evoluția rublei față de moneda europeană.

Până la sfârșitul lunii, nu credem că va avea loc nici o creștere puternică, dar nici o prăbușire a rublei. În următoarele două săptămâni, prognozăm că dolarul va evolua în limitele unui coridor de 65-67 de ruble, în timp ce euro se va mișca în diapazonul de 73,5-75 de ruble”, apreciază analistul financiar în articolul publicat în RG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090