Hot News
Ex-colonel al SBU a relatat despre închisorile secrete ucrainene din Donbass
25/03
Roskosmos reia programul turistic spre ISS
26/03

Peskov: SUA nu s-au convins de absurditatea anchetei anti-rusești

Foto: RIA Novosti

Kremlinul a comparat ancheta privind ”ingerința” Rusiei în alegerile din Statele Unite cu a ”căuta o pisică neagră inexistentă într-o cameră obscură”. Așa a comparat purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, rezultatele anchetei desfășurată de procurorul special al SUA, Robert Mueller, scrie TASS.

”Acuzațiile care încă se mai aud la adresa Rusiei vizând amestecul în procesele electorale din Statele Unite noi continuăm să le considerăm ca fiind lipsite de fond, pentru că până și acele puține informații cuprinse în extrasul (din raportul lui Mueller, n.r.) nu au nici un fundament”, a arătat Peskov. El a citat, în acest sens, cuvintele lui Confucius: ”Este greu să găsești o pisică neagră într-o cameră întunecată, atunci când ea nu se află acolo”.

”Se duc veacuri, dar din păcate dincolo de Ocean acest lucru nu aduce mai multă înțelegere”, a constatat oficialul de la Kremlin. Potrivit spuselor sale, publicarea unei părți din raportul lui Mueller nu aduce nimic nou care să argumenteze acuzațiile privind amestecul Rusiei în alegerile americane, ”cu excepția recunoașterii că nu există nici un fel de complot (al Moscovei cu echipa de campanie a președintelui SUA, Donald Trump, n.r.)”. Peskov a subliniat că nu poate comenta în detaliu raportul, pentru că nimeni de la Kremlin nu a văzut documentul.
Potrivit reprezentantului administrației președinției Rusiei, poziția principială a Moscovei pe marginea acestei anchete și a acuzațiilor care au stat la baza ei, nu s-a schimbat.

”Țara noastră nu s-a amestecat în treburile interne ale altor țări, nici în Statele Unite, inclusiv în procesele electorale, nu se amestecă și nici nu intenționează să se amestece, fiind, totodată, categoric împotriva amestecului altor state în treburile noastre”, a spus Peskov.

TASS amintește că, la 24 martie, ministerul Justiției al Statelor Unite, care îndeplinește și funcția de Procuratură Generală, a prezentat un raport la finalul anchetei procurorului special Robert Mueller. Documentul evidențiază, printre altele, absența unui înțelegeri între Moscova și staff-ul electoral al președintelui SUA, Donald Trump. În același timp, raportul afirmă că Rusia a încercat să influențeze alegerile prin ”Agenții de studii pe internet” și atacuri cibernetice.

Rusia așteaptă de mult, din partea Statelor Unite, demersuri în vederea restabilirii relațiilor bilaterale. După cum a declarat Peskov, Washingtonul a avut prilejul să întreprindă astfel de pași încă de la summit-ul celor doi lideri, Vladimir Putin și Donald Trump, de la Helsinki.

”Mingea este cu siguranță la ei, iar această minge i-a fost pasată președintelui Trump la Helsinki”, a spus el. Peskov a subliniat că Rusia nu a fost niciodată inițiatoarea deteriorării relațiilor dintre cele două state, prin acțiuni imprevizibile și voluntariste, niciodată nu a încercat să distrugă relațiile economice și comerciale prin introducerea de restricții ilegale.

”Rusia nu a fost niciodată adepta, inițiatoarea distrugerii unor acorduri strategice deosebit de importante pentru stabilitatea și securitatea lumii – mă refer la INF, dar și la alte documente”, a continuat el. ”Niciodată țara noastră nu a capturat într-un mod absolut banditesc reprezentanțele diplomatice ale SUA de pe teritoriul Rusiei și așa mai departe”. ”Dimpotrivă, președintele Putin a spus în repetate rânduri că suntem interesați de relații bune cu America”, a amintit Peskov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875132