Hot News
Rezervele valutare ale Rusiei au crescut
29/03
Gherman Gref: Pensionarii folosesc mai des cardurile
29/03

MAE rus: Ambasadorul SUA la Chișinău se amestecă în viața politică

Foto: RIA Novosti

Ambasadorul Statelor Unite în Moldova, Derek J. Hogan, și-a permis, fără sfială și fără drept de apel, să se amestece în procesul de formare a coaliției de guvernare la sfârșitul alegerilor parlamentare din republică, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată de agenția TASS.

”Așa-numita scrisoare deschisă a lui Hogan, care a circulat zilele trecute la Chișinău și care era adresată parlamentarilor moldoveni, este un document cu adevărat unic prin inflexibilitate, prin cinismul lui”, a spus reprezentata oficială a MAE rus. ”Nu este nici măcar highly likely (cu un grad ridicat de eventualitate). Este un dictat deschis, impus Moldovei, din partea Statelor Unite. În scrisoare se afirmă clar că singura cale corectă spre o viață mai bună pentru cetățenii acestui stat constă în ”întărirea relațiilor cu SUA și cu Europa”, iar toate problemele pot fi rezolvate prin revenirea la valorile occidentale”, a citat Zaharova din scrisoarea ambasadorului SUA la Chișinău.

”Dar nu s-a oprit aici”, a continuat diplomatul. ”În mesajul care, printre altele, părea un fel de instructaj, este descris în detaliu cum și ce reforme interne trebuie să promoveze statul și societatea moldovenească, cum să consolidezi securitatea cibernetică și cum să înăsprești controlul asupra companiilor străine care au tendința de a influența asupra infrastructurii vitale, cum să diversifici sursele de obținere a resurselor energetice și așa mai departe”.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, scrisoarea ambasadorului american conține ”bine cunoscutul pachet de rețete și instrumente, folosite de Statele Unite în scopurile lor”. ”Totul este prezentat, deschis. Fără drept de apel”, a subliniat Zaharova.

Reprezentanta oficială a diplomației ruse a atras atenția asupra faptului că Moldova, la fel cum, la timpul său, s-a procedat cu Ucraina, ”este pur și simplu împinsă, prin șantaj și amenințări, spre așa-numita singura alegere corectă, ignorându-se, în același timp, votul majorității alegătorilor moldoveni, care au altă părere, alternativă, ce nu corespunde cu ”mainstream-ul”  care vine de la Washington”.

”Unde duce o astfel de politică, mai ales în condițiile unei societăți divizate, am văzut după exemplul statului vecin”, a rezumat Zaharova. ”Se pare că Washingtonul nu a învățat nimic din lecțiile ”euro-maidanului”. La fel cum încearcă acum să nu observe ceea ce se întâmplă în Ucraina. Vreau să sper că, ținând cont de drumul parcurs de țara vecină, Occidentul a pregătit pentru Moldova altă soartă, dar totul indică altceva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875080