Hot News
Senatorul Kosaciov: Nu vă încredeți în vorbe
09/04
Putin: Rusia a devenit imună la sancțiuni
10/04

Lavrov: Rusia nu amenință pe nimeni în Arctica

Foto: TASS

În Arctica, Rusia se ocupă de asigurarea propriei securități și nu amenință pe nimeni din regiune, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, vorbind la cea de-a 5-a ediție a Forumului Mondial Arctic, ”Arctica, un teritoriu al dialogului”.

”Nu facem altceva decât să adoptăm măsurile necesare pentru asigurarea securității țării noastre. Tot ceea ce întreprindem în regiunea Arctică, la fel ca și în alte regiuni ale Federației Ruse, nu urmărește decât acest obiectiv. Nu amenințăm pe nimeni”, a subliniat ministrul.
Rusia se pronunță în favoarea relansării dialogului militar și politic între statele arctice, propunând, ca un prim pas, stabilirea unui dialog la nivel de experți militari, a adăugat Lavrov.

”În interesul întăririi încrederii și a înțelegerii reciproce, prevenirii oricăror escaladări, ne pronunțăm pentru reluarea dialogului militar și politic total între țările arctice. Întâlnirile anuale ale șefilor de stat major din țările membre ale Consiliului Artic au reprezentat un mecanism eficient de susținere a stabilității regionale. Din păcate, începând din 2014, practica acestor întâlniri a fost înghețată. În scopul relansării activităților comune, propunem, ca prim pas, normalizarea contactelor la nivel de experți militari ai țărilor arctice”.

Rusia este îngrijorată de ”tentativele de militarizare a Arcticii”, a continuat Lavrov. ”Sper că abordările legate de relațiile noastre vor fi dominate nu de exerciții militare de genul recentelor manevre Trident Juncture 2018, care au fost exagerat de agresive prin încărcătura lor anti-rusă, ci va predomina spiritul născut în Consiliul Arctic”, a subliniat Lavrov.

”Unele dintre țările care fac parte din Alianța Nord-Atlantică ar dori ca acest spirit să fie spulberat, iar în locul lui să impună un spirit militarist, dar sunt convins că vecinii noștri din nord înțeleg pericolul și caracterul contraproductiv al unor asemenea abordări și nu vor permite ca ele să domine”.

Moscova este convinsă că toate chestiunile legate de Arctica trebuie rezolvate exclusiv pe calea negocierilor, a afirmat Lavrov. ”Suntem convinși că în Arctica nu există potențial conflictual, iar toate problemele care apar aici pot fi soluționate pe cale politică, la masa tratativelor”, a arătat ministrul.

”Nici una dintre aceste chestiuni nu reclamă o soluție militară”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova. Potrivit spuselor sale, Rusia, care deține o importantă zonă arctică, privește Arctica exclusiv ca pe un teritoriu al păcii, al colaborării constructive și bunei vecinătăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062