Hot News
Lavrov: Rusia nu amenință pe nimeni în Arctica
10/04
Putin l-a corectat pe translator
10/04

Putin: Rusia a devenit imună la sancțiuni

Lucrările celui de-al 5-lea Forum Arctic Internațional din Sankt Petersburg/ Foto: Rossiiskaia Gazeta

Prezent la Forumul Arctic Internațional, care se desfășoară la Sankt Petersburg, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit despre sancțiuni și a îndemnat la respectarea dreptului internațional.

”Sancțiunile fac rău, dar nu pot opri procesul de explorare a Arcticii”, a subliniat Vladimir Putin, amintind că prima încărcătură de gaze naturale lichefiate, de la terminalul din peninsula Yamal, a plecat în Statele Unite”: ”e amuzant, dar asta e”. Iar comerțul continuă. ”Pentru că acolo unde este avantajos pentru prietenii noștri americani, ei fac ce trebuie. Dacă nu, pun ei ceva la cale acolo”. ”Ei nu prea acordă atenție intereselor altor țări în ultimul timp”, a adăugat liderul de la Kremlin, citat de cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.

”În ceea ce privește presiunea sancțiunilor, dacă deranjează sau nu, da, parțial deranjează”, a constatat șeful statului. ”Dar, nu în mod dramatic: ba, într-o oarecare măsură, te obligă să dezvolți activ propriile tehnologii”, a adăugat Putin. Substituirea importurilor are un efect pozitiv. ”Desigur, ar fi fost mai bine fără nici un fel de restricții care deformează piața, comerțul mondial, care conduc la încetinirea ritmului de creștere a economiei mondiale. Dar, acest lucru nu împiedică realizarea planurilor de dezvoltare a Rusiei”, a asigurat președintele.
”Orice sancțiuni, dacă sunt legale, trebuie să primească aprobarea Consiliului de Securitate al ONU. Ceea ce înseamnă că sunt ilegale”, a explicat Putin. ”Nu știu de ce, dar nimeni nu impune sancțiuni pentru amestec în treburile interne ale altor țări, pentru dezorganizarea vieții politice interne, pentru destabilizarea statelor. Nimeni nu instituie sancțiuni împotriva celor care aduc lucrurile până în situația în care alte țări se văd nevoite să adopte anumite măsuri pentru apărarea intereselor lor”, a spus Putin, îndemnând la respectarea dreptului internațional.

”Viitorul Rusiei nu depinde de sancțiuni, el depinde exclusiv de noi. De cât de eficient vom putea remodela sistemul nostru politic, de cât de democratic va fi acesta, de cât de tare va împinge el la suprafață și va valorifica integral cele mai sănătoase forțe ale societății, energia creativă a cetățenilor noștri, de cât de eficient vom putea să folosim toate astea. De cât de eficient vom putea folosi resursele interne ale economiei ruse”, a explicat Putin.

”De altfel, însăși Comisia Europeană a estimat că pierderile Uniunii Europene, din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, se ridică la aproximativ 50 de miliarde de euro, pierderile Rusiei fiind evaluate la circa 25-26 de miliarde. Este evident că Uniunea Europeană pierde mai mult decât noi”, a comparat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875181