Hot News
Peter Windsor: Lumea nu știe ce este Rusia
13/04
Prețul petrolului va coborî la 40 de dolari?
14/04

Fiodor Lukianov: Nu mai știi încotro se îndreaptă lumea

Analistul Fiodor Lukianov, director științific al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”/ Foto: RIA Novosti

La Moscova se desfășoară cea de-a 27-a ediție a adunării Consiliului pentru politică externă și de apărare (SVOP), cel mai vechi și mai respectat centru de studii din Rusia, a cărui activitate este apreciată de conducerea țării.
Forumul, desfășurat sub sloganul ”Revoluție mondială sau război. Ce va fi?”, a adunat peste 200 de experți ruși în probleme de politică externă. ”Rossiisakaia Gazeta” i-a luat un interviu președintelui SVOP, Fiodor LUKIANOV.

– Să înțelegem că lumea se schimbă, dar modul în care diplomația abordează problemele cheie rămâne același?

Fiodor Lukianov: – Nu asta e problema, că abordarea rămâne aceeași, cum spuneți dumneavoastră. Nici măcar nu e o chestiune de diplomație, în sensul strict al cuvântului. Este o chestiune a polemicii noastre de politică externă, internațională, atât oficială, cât mai ales neoficială, incredibil de încremenită pe două aspecte.

În primul rând, sunt evenimentele de acum 30 de ani, sfârșitul războiului rece, destrămarea Uniunii Sovietice și a blocului sovietic, care revin iar și iar în actualitate. Apoi dorința de a demonstra, într-un fel sau altul, caracterul întâmplător al acelor evenimente. De a demonstra că noi nu avem nici o vină. Este explicabil, desigur. După părerea mea, șocul trăit de Rusia și de poporul ei a fost subapreciat. Cu toate acestea, ca punct de pornire pentru dezbatere de politică externă, subiectul și-a pierdut sensul, pentru că, de atunci, lumea s-a schimbat de nerecunoscut. Așa că, acum, nu mai interesează pe nimeni, cu excepția noastră.

Mai mult, e ca și atunci când ne săpăm unii pe alții, parcă am răsuci cuțitul în rană. Cred că toate astea trebuie să înceteze, pentru că nu are efectul internațional dorit. Reproșurile la adresa partenerilor occidentali, care au scopul de a demonstra că nu au avut dreptate și cât de incorect s-au purtat, nu mai funcționează.

Și al doilea factor care decurge din această chestiune – fixația pe vectorul occidental al politicii externe. Această concentrare pe Occident va rămâne prioritate a politicii externe ruse nu pentru decenii, ci pentru secole. Mai degrabă, nu mai este vorba despre politică externă. Nu mai este o problemă de viziune asupra lumii. Și pot fi găsite multe explicații de ce se întâmplă așa. Esențial este că lumea s-a schimbat într-o asemenea măsură, încât o astfel de concentrare excesivă pur și simplu nu corespunde contextului internațional. Fără îndoială, Occidentul a încetat să mai fie acea parte determinantă a lumii, cum era în urmă cu 15 ani. În aceste condiții, după părerea mea, este necesar să încetăm să mai acordăm atâta atenția acestui vector.

– Vă referiți la SUA și la Europa?

Fiodor Lukianov: – Avem o fixație exagerată pe Statele Unite. La tot ce se întâmplă acolo, noi reacționăm imediat, încercăm să influențăm ceva. Cât despre Europa, ea trece printr-o stare internă dintre cele mai dificile. Nu le mai arde și de altceva. Important pentru ei să se lămurească ei între ei, dar noi continuăm să tot apelăm la ei.

– Accentul trebuie mutat pe Est?

Fiodor Lukianov: – Desigur, partea asiatică a politicii s-a corectat oarecum, dar rămâne parcă pe jumătate goală. Place sau nu place, dar în următoarele decenii, Asia va deveni cea mai importantă parte a lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874974