Hot News
Fiodor Lukianov: Nu mai știi încotro se îndreaptă lumea
14/04
Karaganov: Umanitatea nu se ocupă de problemele globale
14/04

Prețul petrolului va coborî la 40 de dolari?

Ministrul de finanțe, Anton Siluanov/ Foto: TASS

Dacă OPEC+ refuză acordul de reducere a producției de petrol, prețurile ar putea coborî chiar și sub 40 de dolari/baril, a declarat prim vicepremierul rus, ministrul de finanțe, Anton Siluanov.

”Există o dilemă, ce facem mai departe cu OPEC: să pierzi piața ocupată de americani sau să te retragi din acord? În cazul ultimei variante, prețurile vor scădea, și atunci noile investiții, producția din America se vor reduce și ele, pentru că prețul de cost al șistului este mai mare decât prețul de cost al producției clasice”, a arătat Siluanov într-o discuție cu jurnaliștii pe culoarele reuniunii anuale a FMI și Băncii Mondiale.

Prețurile la țiței au mai ajuns la 40 de dolari/baril și chiar mai jos, a amintit prim vicepremierul rus. ”Întrebarea este cât va dura. Poate jumătate de an, dar poate și un an”, a spus Siluanov, adăugând că nu există încă o decizie în această chestiune.

În același timp, el a anunțat că Guvernul ar putea decide să nu cheltuiască mijloacele Fondului național de bunăstare (FNB) chiar și când pragul de investiții ar ajunge la 7 procente din PIB (ceea ce s-ar putea întâmpla chiar la sfârșitul anului 2019), dacă prețul la petrol va scădea până la 30-40 de dolari/baril.

”Firește că atunci nu se va mai pune problema unor proiecte de investiții. Vom ține banii pentru finanțarea altor cheltuieli”, a subliniat Siluanov, citat de agenția TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065