Hot News
Karaganov: Umanitatea nu se ocupă de problemele globale
14/04
Ce riscă Rusia în cazul altor sancțiuni?
15/04

Iuri Gagarin de bronz, la București

Momentul dezvelirii monumentului. În foto (de la dreapta la stânga): generalul-locotenent Dumitru Prunariu, reprezentantul Primăriei, Oana Maria Zaharia, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Natalia Mujennikova și Ministrul-Consilier al Ambadadei Ruse din București, Igor Iniușkin/ Foto: Vesti din Rusia

Duminica, la 14 aprilie, în parcul Regele Mihai I al României, din București (fost Hărăstrău), a avut loc dezvelirea bustului de bronz a lui Iuri Gagarin, cu ocazia celei de a 85-a aniversări de la nașterea primului om care a zburat în spațiu. Inițiativa aparține Fundației Internaționale de Caritate ”Dialogul culturilor – lumea unită” și Centrului Rus de Știință și Cultură din București și a fost susținută de Primăria Municipiului București.

La dezvelirea monumentului au participat și au vorbit ministrul-consilier al Ambasadei Federației Ruse în România, Igor Iniușkin, cosmonautul român, generalul-locotenent Dumitru Prunariu, reprezentantul Primăriei Municipiului București, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Oana Maria Zaharia și directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Natalia Mujennikova.

Iată ce a spus despre semnificația acestui moment, într-un scurt interviu acordat portalului ”Vești din Rusia”, singurul cosmonaut român Dumitru PRUNARIU:

– Ziua de 12 aprilie a devenit un eveniment global. Zborul primului pământean în spațiul cosmic, în această zi, este acum marcat în toată lumea și ne bucurăm foarte mult că am reușit să facem același lucru aici, la București. O facem în primul rând prin inaugurarea unui bust, unui bust al lui Iuri Gagarin care va rămâne aici pe veci, care va aminti tuturor ce a reprezentat începutul erei cosmice. De la competiție s-a ajuns la colaborare. Acum, în spațiul cosmic, la bordul Stației Spațiale Internaționale, cu navele rusești zboară americanii, zboară echipaje din Europa, din Asia.

Dacă până în 1989 competiția era acerbă, acuma, pe programele spațiale foarte mari care se dezvoltă, numai colaborarea poate să ducă la realizarea lor. Și mă bucur foarte mult că îl reprezint și eu pe Gagarin în România, dacă pot spune așa, că la 20 de ani după zborul lui Iuri Gagarin, am efectuat și eu, împreună cu Leonid Popov, un zbor comun și ne-am înscris, alături de alte importante state din lume, în numărul celor care desfășoară activități cosmice, care au proprii cosmonauți și care văd viitorul puțin mai luminos, prin intermediul cosmosului.

                         Un moment poetic dedicat lui Iuri Gagarin și oferit de copiii ruși și români,                                                                                                                                                                          de la Centrul Rus  de Știință și Cultură din București

 

1 Comment

  1. NAE DIN DEALUL FELEACULUI spune:

    PUTINA LUME INTELEGE CA RUSSIA NU ESTE ACELASI LUCRU CU UNIUNEA SOVIETICA .CU ATIT MAI MULT LUMEA NU ESTE NUMAI OCCIDENTUL.PRIN ATITUDINEA SA ,MAI MULT DECIT REZERVATA,ROMANIA ARE NUMAI DE PIERDUT.RUSII NE-AU LASAT SA NE DEZVOLTAM,PE CIND OCCIDENTUL SI AMERICANII MAI AU PUTIN SI NE VOR DISTRUGE COMPLET TRANSFORMINDU-NE IINTR-O POPULATIE AMORFA.ASADAR „ROMANIA TREZESTE-TE”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046