Hot News
Zelenski este sfătuit să negocieze cu Putin doar sub supravegerea americanilor
25/04
Putin nu a înțeles de ce locuitorii vorbitori de limbă rusă din Donbass sunt ”mai prejos decât românii și ungurii”
25/04

Putin a simplificat eliberarea pașapoartelor rusești locuitorilor Donbass-ului

Foto: RIA Novosti

Vladimir Putin a semnat un decret privind obținerea simplificată a pașapoartelor rusești de către locuitorii anumitor districte ale regiunilor Lugansk și Donetsk din Ucraina, documentul corespunzător fiind publicat pe site-ul Kremlinului.

Se subliniază faptul că această decizie a fost luată pentru a „proteja drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului și se bazează pe principiile și normele general acceptate ale dreptului internațional”.

Decretul enumeră, de asemenea, documentele solicitate de la rezidenții din Donbass, pentru a obține un pașaport rusesc. Termenul de examinare a cererii nu trebuie să depășească trei luni.

Decretul a intrat în vigoare la data publicării.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Ucraina a limitat intrarea, pe teritoriul său, pentru bărbații din Rusia, cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani. Kremlinul a spus că Moscova nu va impune restricții reciproce, ci, dimpotrivă, va ușura ucrainenilor procedura de obținere a cetățeniei ruse.

În decembrie, președintele a promulgat o lege prin care șeful statului are dreptul de a desemna categoriile de străini care pot obține cetățenia rusă în cadrul procedurii simplificate, în scopuri umanitare. Ministerul de Interne a informat că decretul vizează în primul rând locuitorii din sud-estul Ucrainei.

La ora actuală, în Rusia se află mai mult de un milion de oameni proveniți din Donbass. Aceștia au documente diferite: permise de muncă, permise de ședere permanentă, cele de ședere temporară. Dintre aceștia, 77.000 de persoane au primit azil temporar sau sunt considerate refugiați.

Noul decret al președintelui rus a fost aspru criticat de către oficialii americani, ca un document ”destabilizator”, iar Ucraina a cerut convocarea ședinței urgente a Consiliului de Securitate al ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097