Hot News
Pușkov a apreciat ideea lui Trump de a renunța la armele nucleare
28/04
Ușakov: Rusia se pronunță pentru o Eurasie mare
30/04

Denuclearizare și garanții de securitate pentru Coreea de Nord

Foto: RIA Novosti

Corespondentul cotidianului ”Kommersant”, Andrei Kolesnikov, și-a publicat impresiile despre întâlnirea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu omologul său nord-coreean, Kim Jong Un, desfășurată zilele trecute la Vladivostok. Redăm comentariile jurnalistului, în versiune scurtată.

Întrevederea celor doi președinți nu a fost chiar atât de lungă, dacă nu punem la socoteală faptul că discuțiile în cerc restrâns au durat mai mult decât fuseseră programate inițial. E puțin probabil ca Putin să fi ajuns la o înțelegere privind denuclearizarea Peninsulei Coreene, dar ar fi putut încerca măcar să decidă ce este de făcut cu miile de coreeni care lucrează în Rusia și ar dori să facă în continuare acest lucru, însă nu mai pot, pentru că Rusia a votat în favoarea sancțiunilor care prevăd și acest punct.

– Ce înseamnă denuclearizare? – a întrebat Vladimir Putin la conferința de presă, unde a venit singur, fără colegul său pe care îl condusese la mașină. Într-o măsură bine cunoscută, asta înseamnă dezarmarea Coreei de Nord. Desigur – iar eu am spus mereu și pot confirma încă o dată, asta spune și partea nord-coreeană – Republica Populară Democratică Coreeană are nevoie de garanții pentru securitatea ei, pentru păstrarea suveranității. Dar, ce fel de garanții pot fi acestea, decât de drept internațional? … În ce măsură vor fi aceste garanții consistente, în ce măsură vor răspunde ele intereselor Coreei de Nord – este prematur să vorbim acum, dar trebuie făcuți primii pași spre creșterea încrederii.

Se pare că Vladimir Putin a oscilat dacă merită să repete o dată în plus ceea ce, probabil, îi stătea și acum pe limbă, dar nu a rezistat:

– Acest lucru se putea face încă din 2005, când între Statele Unite și Coreea de Nord exista un tratat corespunzător, un acord, dar după aceea, partenerii americani au ajuns, nu se știe de ce, la concluzia că prevederile înscrise și convenite cu SUA nu sunt atotcuprinzătoare, că mai trebuie adăugat ceva. Aceste adăugiri au intrat în document, iar Coreea de Nord s-a retras imediat din tratat.

Este de la sine înțeles că, fără SUA, această problemă nu se va rezolva în nici un fel. Dar, nici fără Rusia. Și, după toate probabilitățile, pentru rezolvarea ei, va fi nevoie și de Coreea de Nord.

Între timp, unul dintre negociatorii ruși mi-a amintit, chiar înainte de întrevedere, cât de nefericit s-au încheiat discuțiile lui Kim Jong-Un cu Donald Trump. Pur și simplu ei s-au despărțit, întrerupând negocierile, pentru că, probabil, au înțeles că oricum, dialogul nu are nici un rost: evident, Donald Trump se împotrivea, cu toată ființa lui, garanțiilor asupra cărora insista Coreea de Nord.

Iar Kim Jong Un dorea, se prea poate, ca în numele lui, acestea să fie formulate, deja, de către Vladimir Putin.

– Deschis și sincer, vom discuta această chestiune și despre întâlnirea de astăzi cu conducerea americană, a confirmat Vladimir Putin. Aici, nu există nici un fel de secrete, poziția Rusiei a fost deschisă, nu există nici un complot! Mai mult, președintele Kim Jong Un ne-a rugat personal să informăm partea americană în legătură cu poziția lui, în legătură cu acele semne de întrebare care apar pe marginea proceselor care au loc în Peninsula Coreeană și, în general, cu tot ce se întâmplă în jur.

Iar, dacă Donald Trump își va dori, la un moment dat, să rămână în memoria omenirii prin obținerea unor mărețe acorduri, nu prin distrugerea lor (așa cum s-a întâmplat cu Acordul de la Paris), el va trebui să ofere garanții.

L-am întrebat pe președinte despre coreenii care lucrează în Rusia, în condiții de sancțiuni:

– Da, am vorbit despre asta, a decis să confirme Vladimir Putin. Sunt două variante aici. Sunt aspecte de natură umanitară, sunt și chestiuni legate de realizarea drepturilor acestor oameni. Sunt soluții calme, neconflictuale. Coreenii lucrează bine la noi, trebuie să spunem asta, autoritățile locale nu au consemnat probleme. Sunt oameni muncitori, care respectă legea, disciplinați.

De unde putem trage concluzia că trebuie căutate metode pentru a ocoli sancțiunile ONU. Esențial este să fie găsite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208