Hot News
Corneliu Vlad: Tragicomedia Ucrainei
07/05
Ce i-a răspuns Lavrov jurnalistului de la CNN
08/05

Părerea rușilor despre arestarea înalților funcționari

Foto: discred.ru

O treime dintre ruși simt satisfacție când sunt arestați înalți funcționari de stat, dar numai o pătrime dintre persoanele intervievate în cadrul unui sondaj de opinie, realizat de Centrul Levada, consideră reținerea lor drept o dovadă a luptei reale împotriva corupției, scrie ”Vedomosti”.

Arestările sunt percepute nu ca luptă împotriva corupției, ci ca o răfuială între clanuri, motiv pentru care nici nu există o rezonanță deosebită în rândul opiniei publice, a comentat, pentru cotidianul menționat, directorul Centrului Levada, Lev Gudkov.

”În general, ele sunt urmărite fie de publicul care se învârte în jurul mediului politic, fie de populația de vârsta a treia, din provincie, pentru care arestările sunt, într-adevăr, lupta adevărată împotriva corupției”, spune analistul.

În opinia lui, discursul anticorupție își pierde din efect; informațiile despre arestări devin de rutină, iar mulți nici nu-i cunosc pe cei reținuți de către organele competente, apreciază sociologul. Se bucură, în special, oamenii în vârstă, fără prea multă școală, constată Gudkov.

Analistul Dmitri Badovski este de părere că, pentru opinia publică, mai importante sunt nu arestările în sine, ci condamnările sau absența lor. ”Mai mult, de fiecare dată, când, un funcționar sau altul primește pedeapsa cu închisoarea, în cazuri de rezonanță, desigur, oamenii găsesc multe exemple de fapte rămase nepedepsite sau de nedreptate. Iar, emoțiile și memoria lor se concentrează, mai mult, pe astfel de situații”, arată expertul.

Cu arestările se atinge efectul de PR necesar, deși Kremlinul se află între Scilla și Caribda , spune, la rândul său, politologul Nikolai Petrov: pe de o parte, acesta ar dori să marcheze lupta împotriva corupției, iar, pe de alta, nu ar dori să ”stârnească un val” care ar putea fi acaparat de populiști.

Esențial este, însă, ca oamenii să nu rămână cu impresia că întreaga putere este coruptă și că, dacă acum nu sunt arestați toți cei care au fost la putere în urmă cu 15-20 de ani, asta înseamnă ceva sistemic, a subliniat expertul.

”A apărut, însă, efectul obișnuinței: arestarea primului guvernator a fost ceva cu totul ieșit din comun; la al cincilea, deja, nu mai era nimic interesant. Totul trebuie dozat: o arestare de răsunet, apoi tăcere, iar peste un an, cei reținuți sunt judecați în tihnă”, a comentat Petrov, în opinia căruia Kremlinul face acest joc cu prudență și controlează situația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114