Hot News
Zaharova: Olanda încearcă să ascundă probe
09/05
Un interviu în exclusivitate cu Alexandr Șapovalov: Câți ostași sovietici au căzut în România? Date noi (II)
10/05

În Piața Roșie din Moscova, a avut loc parada militară de Ziua Victoriei

Lansatorul autonom de rachete balistice, ”Iars”. O secvență din parada militară de la Piața Roșie din Moscova, la 9 mai 2019/ Foto: RIA Novosti

Parada militară dedicată celei de-a 74-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei a avut loc în Piața Roșie din Moscova. Primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a fost oaspete de onoare, transmite Interfax.

Parada a fost condusă de către ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu. La paradă a fost prezent președintele Vladimir Putin. Rostind un discurs, el a subliniat că lecțiile războiului trecut sunt, ca și înainte, de actualitate, iar Rusia va face totul „pentru a asigura potențialul militar al țării”.

Pe pavajul Pieței Roșii, au trecut 35 de unități de paradă ale militarilor, reprezentând toate tipurile și ramurile Forțelor Armate, Garda Rusiei și alte structuri de forță, însumând aproximativ 13.000 de persoane. Partea aeriană a paradei, la care ar fi trebuit să ia parte 74 de elicoptere și aeronave, a fost anulată datorită condițiilor meteorologice nefavorabile.

Mai mult de 130 de unități de echipament militar modern au făcut parte dintr-o coloană mecanizată. Legendarul tanc T-34 a fost primul care a intrat în piață, urmat de vehiculele blindate ”Taifun”, vehiculele de luptă pentru infanterie ”Kurganeț”, purtătoarele blindate ”Boomerang”, tancurile ”Armata”T-14 și T-72B3, precum și lansatoarele de rachete balistice intercontinentale ”Iars”.

Corespondentul CNN, Matthew Chance, care a vizitat Moscova de Ziua Victoriei, 9 mai, a numit cimentarea unității Rusiei drept scopul principal al paradei, menționând că Moscova, prin acest eveniment, dă de înțeles că, prin sacrificii enorme aduse pe altarul Victoriei, ea a salvat lumea de nazism.

În același timp, potrivit lui Chance, parada „este relevantă și pentru Rusia modernă”. „Aceasta este o demonstrație a puterii militare rusești și o etalare a arsenalului larg de arme, arme moderne dezvoltate în ultimele decenii, sub conducerea lui Vladimir Putin. Și, bineînțeles, aceasta este o reamintire, pentru întreaga lume, că Rusia este un jucător important, în sfera militară, pe arena mondială”, a adăugat Chance.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875187