Hot News
Ce vrea să afle Lavrov de la Pompeo
14/05
Corneliu Vlad: Preeminența Rusiei în politica multivectoriala kazahă
14/05

China și Rusia, pentru o economie mondială deschisă

Ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, a subliniat că pacea și dezvoltarea rămân laitmotivul timpurilor noastre, iar colaborarea și avantajul general rămân dorința comună a tuturor țărilor, scrie TASS.

Beijingul și Moscova vor apăra formatul multilateral și transparența economiei mondiale și vor opune rezistență provocărilor globale, a declarat șeful diplomației chinezei, Wang Yi, la sfârșitul întrevederii cu ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.
”Vom apăra ferm multilateralitatea și dezvoltarea unei economii mondiale deschise”, a spus el, adăugând că ambele țări intenționează, de asemenea, să ”opună rezistență provocărilor globale”.

”Eu și ministrul Lavrov suntem convinși că pacea și dezvoltarea rămân laitmotivul timpurilor noastre, iar colaborarea și avantajul general rămân dorința comună a tuturor statelor lumii”, a afirmat ministrul chinez. Potrivit spuselor sale, acțiunile unilaterale, hegemonia și despotismul nu se bucură de susținere și nu au perspective. Denigrarea, calomnia și regimul sancțiunilor vor fi puse la colțul rușinii”.

El a mai arătat că Rusia și China au o abordare corectă a ceea ce trebuie să fie soarta lumii. ”În condițiile unor schimbări nemaivăzute în ultimii 100 de ani, noi, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de securitate al ONU și aceea de economii ale lumii în plină afirmare, înțelegem care este responsabilitatea noastră față de lume”, a arătat Wang Yi, subliniind disponibilitatea Beijingului și a Moscovei ”de a apăra, împreună cu ceilalți membri ai comunității internaționale, arhitectura mondială sub egida ONU și ordinea mondială bazată pe drept internațional”.

Potrivit spuselor sale, dovada consolidării relațiile bilaterale o constituie, totodată, pachetul de proiecte comune, dar și faptul că schimburile comerciale ruso-chineze au atins pragul de 100 de miliarde de dolari.
În altă ordine de idei, ministrul chinez și-a exprimat speranța că autoritățile de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înțelepciune, pentru a pune la punct un acord comercial, reciproc avantajos.

Potrivit ministrului chinez, negocierile comerciale dintre Beijing și Washington ”au înregistrat un progres semnificativ”. ”Totuși, există momente dificile, care impun o analiză și o soluție aprofundate. Și, în nici un caz, nu trebuie lansate acuzații absurde la adresa celuilalt, în ordine unilaterală, cu aruncarea responsabilității pe umerii altora”, a adăugat Wang Yi.

Referindu-se la problema nord-coreeană, oficialul chinez a apreciat că principalul obstacol îl constituie absența unor abordări comune care trebuie elaborate, ceea ce doresc atât Phenianul, cât și Washingtonul. ”Este, desigur, o linie corectă, susținută atât de China, cât și de Rusia, dar și de întreaga comunitate internațională”, a subliniat șeful diplomației chineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078